Wspaniała, smakowita, wiosenna zupa, uwodząca zapachem świeżego koperku i zielono-rózową barwą. Polecam gorąco – sezon „botwinkowy” nie jest zbyt długi.
Składniki
- 1 duży pęczek botwinki
- 1 garść szczawiu lub sok z cytryny (do zakwaszenia zupy)
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 małe czerwone buraczki (dla nadania pięknego koloru)
- włoszczyzna – jeśli „stara” to 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałeczek selera, jeśli młoda to 3 marcheweczki, 1 pietruszka z natką i kawałek selera z liśćmi
- 1 pęczek koperku
- 1 opakowanie 18% śmietany do zupy
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, włoszczyznę oczyść, marchewkę pokrój w talarki wrzuć do garnka. Dodaj oczyszczony seler wraz z „zielonym” oraz korzonek pietruszki – natkę zachowaj. Warzywa zalej 2 litrami wody i ugotuj wywar. Obierz buraczki i pokrój w plastry. Oczyść botwinkę (nie odrzucaj czerwonych korzonków) i drobno pokrój. Szczaw przebierz, oderwij ogonki i też pokrój. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodaj botwinkę oraz szczaw i gotuj kilka minut. Dodaj plastry buraka oraz natkę pietruszki w całości (niekrojoną) związaną nitką i gotuj chwilkę na wolnym ogniu do uzyskania pięknego koloru zupy.
Ważne: burak długo gotowany traci swój piękny kolor. Dlatego odstaw zupę z ognia, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek i śmietanę.
Jeśli do zupy nie dodajesz szczawiu, dodaj sok z cytryny po ugotowaniu buraków w zupie, przed śmietaną.