Smak zupy szczawiowej to niezaprzeczalny znak, że za oknem robi się coraz cieplej i piękniej. Na straganach już można kupić pęczki szczawiu. Dlatego dzisiaj chciałabym zaproponować Wam swój przepis na pyszną szczawiówkę.
Składniki
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 4 jajka
- 1 opakowanie śmietany 18% (najlepiej z Piątnicy)
- 3 garście szczawiu
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 5 kulek ziela angielskiego i 2 listki laurowe lub 2 kostki bulionowe z zielem angielskim i liściem laurowym
Sposób przyrządzenia
Warzywa obierz i opłucz. Cebulę opiecz nad gazem (w całości) lub przekrój na połówki i podpiecz na suchej patelni. Włoszczyznę włóż do garnka w całości, ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodaj ziele angielskie i listki laurowe lub kostki bulionowe, zalej wodą i gotuj do miękkości. Jajka ugotuj na twardo. Szczaw wypłucz, oderwij ogonki liściowe i pokrój w paseczki. W rondelku roztop masło i wrzuć szczaw. Podduś od czasu do czasu mieszając.
Kiedy ziemniaki będą półmiękkie dodaj podduszony szczaw i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na talerzach ułóż po 2 połówki jajka i zalej zupą.
Podanie
Zupę można zabielić w garnku lub do każdego talerza dodać kleks (np. stołową łyżkę) gęstej śmietany. Smacznego!
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: