Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z jajkiem, fot. Wikipedia, Michał Sulik cc 3.0

Smak zupy szczawiowej to niezaprzeczalny znak, że za oknem robi się coraz cieplej i piękniej. Na straganach już można kupić pęczki szczawiu. Dlatego dzisiaj chciałabym zaproponować Wam swój przepis na pyszną szczawiówkę.

 

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie śmietany 18% (najlepiej z Piątnicy)
  • 3 garście szczawiu
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 5 kulek ziela angielskiego i 2 listki laurowe lub 2 kostki bulionowe z zielem angielskim i liściem laurowym

 

Sposób przyrządzenia

Warzywa obierz i opłucz. Cebulę opiecz nad gazem (w całości) lub przekrój na połówki i podpiecz na suchej patelni. Włoszczyznę włóż do garnka w całości, ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodaj ziele angielskie i listki laurowe lub kostki bulionowe, zalej wodą i gotuj do miękkości. Jajka ugotuj na twardo. Szczaw wypłucz, oderwij ogonki liściowe i pokrój w paseczki. W rondelku roztop masło i wrzuć szczaw. Podduś od czasu do czasu mieszając.

Kiedy ziemniaki będą półmiękkie dodaj podduszony szczaw i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na talerzach ułóż po 2 połówki jajka i zalej zupą.

 

Podanie

Zupę można zabielić w garnku lub do każdego talerza dodać kleks (np. stołową łyżkę) gęstej śmietany. Smacznego!

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *