Sezon na szparagi jest krótki. Dlatego, gdy tylko na straganach pojawią się pierwsze pęczki, warto przygotować z nich coś pysznego.
Składniki
- 1/2 kg szparagów
- 1 l bulionu (może być z kostki warzywny lub cielęcy)
- 150 g śmietany 18%
- 1 cebula
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- koperek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia
Szparagi opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, drobniutko posiekaj. W rondlu roztop masło, dodaj cebulę i chwilę przesmażaj. Dodaj szparagi i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie posyp mąką i jeszcze chwilę podduś. Wlej bulion, dodaj posiekany koperek, przypraw do smaku i zagotuj. Dodaj śmietanę. Lekko przestudzoną zupę zmiksuj.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: