Zupa krem ze szparagów

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa, fot. flickr.com/Doug Beckers/cc

Sezon na szparagi jest krótki. Dlatego, gdy tylko na straganach pojawią się pierwsze pęczki, warto przygotować z nich coś pysznego.

 

Składniki

  • 1/2 kg szparagów
  • 1 l bulionu (może być z kostki warzywny lub cielęcy)
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • koperek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Sposób przyrządzenia

Szparagi opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, drobniutko posiekaj. W rondlu roztop masło, dodaj cebulę i chwilę przesmażaj. Dodaj szparagi i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie posyp mąką i jeszcze chwilę podduś. Wlej bulion, dodaj posiekany koperek, przypraw do smaku i zagotuj. Dodaj śmietanę. Lekko przestudzoną zupę zmiksuj.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *