Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni, fot. flickr.com/Shadowfoot/cc

W sklepach i na straganach królują dynie i dorodne, cudownie pomarańczowe. Warto przyrządzić z nich coś pysznego. Polecam zupę, lekką, rozgrzewającą, w sam raz na jesienne chłody.

 

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • 1 duża pomarańcza lub 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru ok. 5 cm lub 1/2 łyżeczki mielonego (w proszku)
  • 2 kostki bulionowe
  • sól, pieprz, tymianek

 

Sposób przyrządzenia

Z dyni usuń pestki i miękki środek, pozostaw tylko „twardą część”i podziel na 2 części. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, połóż na niej kawałki dyni, skórką do dołu. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni C. piekarnika na ok. 30 minut. Wyjmij dynię z piekarnika, odstaw do wystudzenia. Następnie wybierz łyżeczką miąższ ze skórki, a następnie zmiksuj. Do garnka wlej 1 l wody, wrzuć kostki bulionowe i zagotuj. Następnie dodaj zmiksowaną dynię i zagotuj. Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy (lub sok pomarańczowy )i starty na tarce świeży imbir (lub imbir w proszku) i zagotuj stale mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem, szczyptą tymianku i ewentualnie odrobiną cukru.

 

Podanie

Zupa smakuje najlepiej, gdy jest dobrze podgrzana. Podawaj z kleksem śmietany.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *