W sklepach i na straganach królują dynie i dorodne, cudownie pomarańczowe. Warto przyrządzić z nich coś pysznego. Polecam zupę, lekką, rozgrzewającą, w sam raz na jesienne chłody.
Składniki
- 1 kg dyni
- 1 opakowanie śmietany 18%
- 1 duża pomarańcza lub 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 duże ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru ok. 5 cm lub 1/2 łyżeczki mielonego (w proszku)
- 2 kostki bulionowe
- sól, pieprz, tymianek
Sposób przyrządzenia
Z dyni usuń pestki i miękki środek, pozostaw tylko „twardą część”i podziel na 2 części. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, połóż na niej kawałki dyni, skórką do dołu. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni C. piekarnika na ok. 30 minut. Wyjmij dynię z piekarnika, odstaw do wystudzenia. Następnie wybierz łyżeczką miąższ ze skórki, a następnie zmiksuj. Do garnka wlej 1 l wody, wrzuć kostki bulionowe i zagotuj. Następnie dodaj zmiksowaną dynię i zagotuj. Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy (lub sok pomarańczowy )i starty na tarce świeży imbir (lub imbir w proszku) i zagotuj stale mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem, szczyptą tymianku i ewentualnie odrobiną cukru.
Podanie
Zupa smakuje najlepiej, gdy jest dobrze podgrzana. Podawaj z kleksem śmietany.
uwielbiam krem z dyni!