Zapiekanka z jabłek

Zapiekanka z jabłek

Zapiekanka z jabłek, fot. flickr.com/Aidan/cc

Kolejny przepis z cyklu „Jedzmy polskie jabłka”. Danie można wykorzystać jako danie główne lub deser.

 

Składniki

  • 1 kg kwaskowych, twardych jabłek
  • 100g mocnego alkoholu (np.: wódka, rum)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 200 g gęstej śmietany
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru

 

Sposób przyrządzenia

Rodzynki opłukaj w ciepłej wodzie i odsącz, a następnie zalej alkoholem i odstaw na 1/2 godziny.

Jabłka umyj pod bieżącą wodą, cienko obierz, pokrój w ósemki a następnie w plasterki. Usuń gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. W żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym masłem układaj plasterki jabłek „na stojąco”. Rodzynki odsącz i równomiernie posyp po jabłkach.

Oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek na sztywno. Żółtka zmiksuj ze śmietaną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Masą śmietanowo-jajeczną zalej jabłka i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C.

Jedz polskie jabłka
Jabłka wolności

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *