Kolejny przepis z cyklu „Jedzmy polskie jabłka”. Danie można wykorzystać jako danie główne lub deser.
Składniki
- 1 kg kwaskowych, twardych jabłek
- 100g mocnego alkoholu (np.: wódka, rum)
- sok z 1 cytryny
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 200 g gęstej śmietany
- 1 op. cukru waniliowego
- 3/4 szklanki rodzynek
- 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
Sposób przyrządzenia
Rodzynki opłukaj w ciepłej wodzie i odsącz, a następnie zalej alkoholem i odstaw na 1/2 godziny.
Jabłka umyj pod bieżącą wodą, cienko obierz, pokrój w ósemki a następnie w plasterki. Usuń gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. W żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym masłem układaj plasterki jabłek „na stojąco”. Rodzynki odsącz i równomiernie posyp po jabłkach.
Oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek na sztywno. Żółtka zmiksuj ze śmietaną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Masą śmietanowo-jajeczną zalej jabłka i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C.
mniam! no i po co ja tu wchodzę!? żeby mieć ślinotok? 🙂 pycha! PIĘKNY BLOG!
zapraszam, nawet po ślinotok 🙂