Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Zapiekane naleśniki

Zapiekane naleśniki, fot. flickr.com/qlinart/cc

Pyszna i niezwykle efektowna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Polecam!

 

Składniki
Naleśniki

  • 200 ml mleka + 100 ml wody
  • 1 szklanka mąki
  • 2 płaskie łyżki masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Farsz

  • 80 dkg liści szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego parmezanu lub innego ostrego sera
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany 18%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa lub oregano
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju

Sos pomidorowy

  • 1 puszka pomidorów bez skórki lub kilka świeżych dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz,
  • bazylia świeża lub suszona
  • ewentualnie ser zapiekania naleśników

 

Sposób przyrządzenia

W wysokim naczyniu zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe i odstaw.

Szpinak opłukaj pod bieżąca wodą, oderwij ogonki i grubo pokrój. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W rondlu lub wysokiej patelni rozgrzej oliwę dodaj cebulę i czosnek, chwilę przesmażaj. Dorzuć pokrojony szpinak i smaż cały czas mieszając na dużym ogniu ok. 3 minut aby woda odparowała. Dodaj śmietanę, stary ser. Przypraw do smaku solą i pieprzem oraz oregano lub gałką muszkatołową wg uznania. Farsz nie powinien być zbyt rzadki, więc dodając śmietanę, weź to pod uwagę.

Z przygotowanego wcześniej ciasta usmaż cienkie naleśniki. Jeśli masz patelnię do smażenia beztłuszczowego, nie musisz używać tłuszczu, jeśli nie – smaż na minimalnej ilości oleju. Usmażone naleśniki posmaruj szpinakiem i zawijaj.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim naleśniki. Przygotuj sos. Pokrojone pomidory (świeże obierz ze skórki) przesmaż na łyżce oliwy, przypraw solą, pieprzem i bazylią. Przygotowanym sosem polej naleśniki, posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *