Pyszna i niezwykle efektowna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Polecam!
Składniki
Naleśniki
- 200 ml mleka + 100 ml wody
- 1 szklanka mąki
- 2 płaskie łyżki masła (roztopionego i przestudzonego)
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
Farsz
- 80 dkg liści szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki startego parmezanu lub innego ostrego sera
- 4-5 łyżek gęstej śmietany 18%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa lub oregano
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju
Sos pomidorowy
- 1 puszka pomidorów bez skórki lub kilka świeżych dojrzałych pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz,
- bazylia świeża lub suszona
- ewentualnie ser zapiekania naleśników
Sposób przyrządzenia
W wysokim naczyniu zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe i odstaw.
Szpinak opłukaj pod bieżąca wodą, oderwij ogonki i grubo pokrój. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W rondlu lub wysokiej patelni rozgrzej oliwę dodaj cebulę i czosnek, chwilę przesmażaj. Dorzuć pokrojony szpinak i smaż cały czas mieszając na dużym ogniu ok. 3 minut aby woda odparowała. Dodaj śmietanę, stary ser. Przypraw do smaku solą i pieprzem oraz oregano lub gałką muszkatołową wg uznania. Farsz nie powinien być zbyt rzadki, więc dodając śmietanę, weź to pod uwagę.
Z przygotowanego wcześniej ciasta usmaż cienkie naleśniki. Jeśli masz patelnię do smażenia beztłuszczowego, nie musisz używać tłuszczu, jeśli nie – smaż na minimalnej ilości oleju. Usmażone naleśniki posmaruj szpinakiem i zawijaj.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim naleśniki. Przygotuj sos. Pokrojone pomidory (świeże obierz ze skórki) przesmaż na łyżce oliwy, przypraw solą, pieprzem i bazylią. Przygotowanym sosem polej naleśniki, posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na kilka minut.