Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Zapiekane naleśniki

Zapiekane naleśniki, fot. flickr.com/qlinart/cc

Pyszna i niezwykle efektowna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Polecam!

 

Składniki
Naleśniki

  • 200 ml mleka + 100 ml wody
  • 1 szklanka mąki
  • 2 płaskie łyżki masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Farsz

  • 80 dkg liści szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego parmezanu lub innego ostrego sera
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany 18%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa lub oregano
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju

Sos pomidorowy

  • 1 puszka pomidorów bez skórki lub kilka świeżych dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz,
  • bazylia świeża lub suszona
  • ewentualnie ser zapiekania naleśników

 

Sposób przyrządzenia

W wysokim naczyniu zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe i odstaw.

Szpinak opłukaj pod bieżąca wodą, oderwij ogonki i grubo pokrój. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W rondlu lub wysokiej patelni rozgrzej oliwę dodaj cebulę i czosnek, chwilę przesmażaj. Dorzuć pokrojony szpinak i smaż cały czas mieszając na dużym ogniu ok. 3 minut aby woda odparowała. Dodaj śmietanę, stary ser. Przypraw do smaku solą i pieprzem oraz oregano lub gałką muszkatołową wg uznania. Farsz nie powinien być zbyt rzadki, więc dodając śmietanę, weź to pod uwagę.

Z przygotowanego wcześniej ciasta usmaż cienkie naleśniki. Jeśli masz patelnię do smażenia beztłuszczowego, nie musisz używać tłuszczu, jeśli nie – smaż na minimalnej ilości oleju. Usmażone naleśniki posmaruj szpinakiem i zawijaj.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim naleśniki. Przygotuj sos. Pokrojone pomidory (świeże obierz ze skórki) przesmaż na łyżce oliwy, przypraw solą, pieprzem i bazylią. Przygotowanym sosem polej naleśniki, posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *