Wykwintny tort makowy

Tort makowy

Tort makowy, fot. flickr.com basheertome

Znakomite ciasto, którym można zabłysnąć przed gośćmi. Niech Was nie zniechęci długa lista składników i czynności do wykonania. Warto spróbować, a efekt końcowy wynagrodzi Wam cały trud!

Składniki

Ciasto

  • 2/3 szklanki maki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaka
  • 4 łyżki oleju (neutralnego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Poncz do nasączenia ciasta

  • 2 łyżki rumu lub innej mocnej wódki
  • 2 łyżki mocnej herbaty

Krem makowy

  • 1 i 1/2 szklanki maku
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 kostka masła (20 dkg)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc. (najlepiej z Pątnicy)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 garść pokrojonych suszonych moreli
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki dżemu morelowego

Lukier

  • 2 szklanki cukru
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka mocnej herbaty
  • 1 łyżeczka rumu lub innej mocnej wódki

 

Sposób przyrządzenia

Ciasto

Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Utrzyj żółtka z cukrem. Do żółtek dodawaj porcjami na przemian olej i mąkę i dalej ucieraj. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (bywa trochę skomplikowane, ale udaje się) albo wysmaruj margaryną i oprósz mąką. Ciasto przełóż to tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni Celsjusza. Piecz ok. 30 minut.

Krem makowy

Mak opłukaj, zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Następnie zagotuj, odstaw do ostudzenia. Mak odsącz na sitku lub durszlaku wyłożonym lnianą ściereczką, następnie zmiel trzykrotnie. Jajka ubij z cukrem pudrem, połącz z mąką i dodaj do maku. Masło z miodem doprowadź do wrzenia i stopniowo dodawaj masę makową cały czas mieszając. Gęstniejący krem zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, morele i orzechy, dokładnie wymieszaj.

Ostudzony biszkopt przekrój na 2 blaty. Jeden krążek nasącz herbatą z rumem, a następnie pokryj kremem makowym. Na kremie rozsmaruj podgrzany dżem morelowy i przykryj drugim blatem biszkoptowym.

Lukier

Z cukru, skórki cytrynowej i jednej szklanki wody ugotuj syrop „do nitki”, a następnie ucieraj pomadę dodając porcjami sok z cytryny, herbatę oraz rum. Ucieraj do uzyskania gładkiej masy.

Tort posmaruj lukrem, udekoruj wiórkami kokosowymi i orzechami.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

3 Komentarze

  1. Proszę o cierpliwość 🙂 Z czasem wszystkie zdjęcia będą przedstawiały dokładnie te potrawy z przepisów. Tymczasem za ilustracje służą fotografie, które są bliskie oryginałom. Wszystko po to, aby czytelnikom, chociaż w ten sposób łatwiej było wyobrazić sobie, jak potrawy będą wyglądały po wykonaniu.

Pozostaw odpowiedź Pyza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *