Wykwintny tort makowy

Tort makowy

Tort makowy, fot. flickr.com basheertome

Znakomite ciasto, którym można zabłysnąć przed gośćmi. Niech Was nie zniechęci długa lista składników i czynności do wykonania. Warto spróbować, a efekt końcowy wynagrodzi Wam cały trud!

Składniki

Ciasto

  • 2/3 szklanki maki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaka
  • 4 łyżki oleju (neutralnego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Poncz do nasączenia ciasta

  • 2 łyżki rumu lub innej mocnej wódki
  • 2 łyżki mocnej herbaty

Krem makowy

  • 1 i 1/2 szklanki maku
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 kostka masła (20 dkg)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc. (najlepiej z Pątnicy)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 garść pokrojonych suszonych moreli
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki dżemu morelowego

Lukier

  • 2 szklanki cukru
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka mocnej herbaty
  • 1 łyżeczka rumu lub innej mocnej wódki

 

Sposób przyrządzenia

Ciasto

Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Utrzyj żółtka z cukrem. Do żółtek dodawaj porcjami na przemian olej i mąkę i dalej ucieraj. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (bywa trochę skomplikowane, ale udaje się) albo wysmaruj margaryną i oprósz mąką. Ciasto przełóż to tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni Celsjusza. Piecz ok. 30 minut.

Krem makowy

Mak opłukaj, zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Następnie zagotuj, odstaw do ostudzenia. Mak odsącz na sitku lub durszlaku wyłożonym lnianą ściereczką, następnie zmiel trzykrotnie. Jajka ubij z cukrem pudrem, połącz z mąką i dodaj do maku. Masło z miodem doprowadź do wrzenia i stopniowo dodawaj masę makową cały czas mieszając. Gęstniejący krem zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, morele i orzechy, dokładnie wymieszaj.

Ostudzony biszkopt przekrój na 2 blaty. Jeden krążek nasącz herbatą z rumem, a następnie pokryj kremem makowym. Na kremie rozsmaruj podgrzany dżem morelowy i przykryj drugim blatem biszkoptowym.

Lukier

Z cukru, skórki cytrynowej i jednej szklanki wody ugotuj syrop „do nitki”, a następnie ucieraj pomadę dodając porcjami sok z cytryny, herbatę oraz rum. Ucieraj do uzyskania gładkiej masy.

Tort posmaruj lukrem, udekoruj wiórkami kokosowymi i orzechami.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

3 Komentarze

  1. Proszę o cierpliwość 🙂 Z czasem wszystkie zdjęcia będą przedstawiały dokładnie te potrawy z przepisów. Tymczasem za ilustracje służą fotografie, które są bliskie oryginałom. Wszystko po to, aby czytelnikom, chociaż w ten sposób łatwiej było wyobrazić sobie, jak potrawy będą wyglądały po wykonaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *