Idealny barszcz wigilijny powinien mieć słodko-kwaśny smak – wtedy najlepiej komponuje się z grzybowym smakiem uszek.
Składniki
- 1/2 kg buraków czerwonych (najlepiej małych kulistych)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 średniego selera
- 1 średnia cebula
- 1 butelka koncentratu barszczu czerwonego
- po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 2 listki laurowe
- vegeta
- sól, cukier, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia
Buraczki ugotuj w skórkach. Do garnka włóż obrane marchewki, pietruszki i seler. Cebulę opiecz nad ogniem lub przekrój na pół i przypiecz na rozgrzanej suchej patelni (nie przejmuj się jeśli będzie „czarna”) i dorzuć do warzyw. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe i pieprz. Zalej 2 litrami wody i gotuj na wolnym ogniu. Ugotowane buraki ostudź, obierz i pokrój na cienkie plasterki. Warzywa wyjmij z garnka (możesz je wykorzystać do przyrządzenia sałatki jarzynowej). Do wywaru wrzuć pokrojone buraczki, całość gotuj ok. 5 min. P upływie tego czasu odstaw z ognia. Ważne! Jeśli zbyt długo będziesz gotować buraczki, mogą stracić kolor! Do barszczu dodaj koncentrat, ale już nie gotuj! Dopraw do smaku vegetą, cukrem, solą i pieprzem W razie potrzeby możesz dodać soku z cytryny.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: