Wigilijne kluski z makiem

Oto kolejny przepis na wigilijne danie. Tym razem przyszła pora na kluski z makiem. Czy u Was również przygotowuje się kluski z makiem? A może tradycyjną kutię na bazie bułek?

 

Składniki

Kluski

  • 30 dkg mąki (tortowa)
  • 2 jajka
  • sól

Masa makowa

  • 25 dkg maku
  • 1 szklanka cukru
  • po 5 dkg rodzynek, łuskanych orzechów włoskich, płatków migdałowych
  • 5 dkg masła
  • opcjonalnie olejek migdałowy

Sposób przyrządzenia

Z mąki, jajek, szczypty soli zagnieć dość twarde ciasto (jak na makaron). Wyrobione ciasto rozwałkuj na cienkie placki i pozostaw, aby lekko przeschły. Następnie ostrym nożem pokrój na kwadraciki albo zwijaj w ruloniki i pokrój w grubsze paski. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek i ugotuj al dente. Odcedź na sicie lub durszlaku i przelej zimną wodą. Odsącz, aby były zupełnie suche.

Do rondelka wlej 1/2 szklanki wody, wsyp szklankę cukru i ugotuj syrop „do nitki”, tzn. tak aby wylewany powoli z łyżki syrop nie płynął strugą, ale ciągnął się jak nitka. Sparz mak i odsącz, następnie zmiel dwukrotnie (w maszynce do mielenia mięsa). Rodzynki opłukaj i odsącz, orzechy posiekaj (niezbyt drobno). W rondlu rozpuść masło na małym ogniu, dodaj mak i bakalie, wymieszaj.

Następnie dolewaj przygotowany syrop, cały czas mieszając i podgrzewaj. Mak z bakaliami i syropem powinien mieć luźną konsystencję. Kluski połącz z makiem i dokładnie wymieszaj. Jeśli danie byłoby za mało słodkie możesz dosłodzić miodem. Jeśli lubisz możesz do klusek dodać kroplę aromatu migdałowego. Większa ilość aromatu „przeperfumowałaby” potrawę i zabiłaby jego maturalny smak i zapach. Dlatego w tym względzie doradzam umiar.

Kluski można podawać na ciepło i na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *