Składniki
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka + 2 żółtka
- 12 dkg margaryny lub masła
- 1,5 szklanki cukru
- 5 dkg drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dkg skórki smażonej skórki pomarańczowej
- 5 dkg rodzynek
- 1/4 łyżeczki soli
- masło do wysmarowania formy
- Lukier marcepanowy
- 10 dkg masy marcepanowej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
Sposób przyrządzenia
Babka
Drożdże rozmieszaj z mlekiem, 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami mąki, a następnie odstaw do wyrośnięcia. Rodzynki sparz gorącą wodą i odsącz. Margarynę (masło) rozpuść w rondelku i odstaw do ostudzenia. Jajka i żółtka utrzyj z cukrem. Do maki dodaj rozczyn, jajka, roztopione masło (margarynę) oraz sól. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min. Następnie dodaj rodzynki i skórkę pomarańczowa i ponownie wyrób ciasto.
Babkową formę wysmaruj masłem. Ciasto przełóż do foremki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz 40 min w temperaturze 175 stopni C.
Wystudzoną babkę polukruj własnoręcznie przygotowanym lukrem cytrynowym lub marcepanowym albo innym gotowym (do kupienia w każdym sklepie).
Lukier marcepanowy
W rondelku roztop masło, dodaj mleko, rozdrobniony marcepan i dokładnie utrzyj.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: