Wielkanocna babka drożdżowa

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna, fot. pixabya.com/Bernadette/cc

 

Składniki

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 12 dkg margaryny lub masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dkg skórki smażonej skórki pomarańczowej
  • 5 dkg rodzynek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • masło do wysmarowania formy
  • Lukier marcepanowy
  • 10 dkg masy marcepanowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka

 

Sposób przyrządzenia

Babka
Drożdże rozmieszaj z mlekiem, 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami mąki, a następnie odstaw do wyrośnięcia. Rodzynki sparz gorącą wodą i odsącz. Margarynę (masło) rozpuść w rondelku i odstaw do ostudzenia. Jajka i żółtka utrzyj z cukrem. Do maki dodaj rozczyn, jajka, roztopione masło (margarynę) oraz sól. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min. Następnie dodaj rodzynki i skórkę pomarańczowa i ponownie wyrób ciasto.

Babkową formę wysmaruj masłem. Ciasto przełóż do foremki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz 40 min w temperaturze 175 stopni C.

Wystudzoną babkę polukruj własnoręcznie przygotowanym lukrem cytrynowym lub marcepanowym albo innym gotowym (do kupienia w każdym sklepie).

Lukier marcepanowy
W rondelku roztop masło, dodaj mleko, rozdrobniony marcepan i dokładnie utrzyj.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *