Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu, fot. flickr.com/Alexis Fam Photography/CC

Raj dla podniebienia, wielka pokusa dla tych, którzy są na diecie. Polecam ten lekki deser wszystkim paniom domu, które chciałyby zabłysnąć. Domownicy i goście na pewno docenią wysiłek.

 

Składniki

  • 50 dkg serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 duża paczka podłużnych biszkoptów
  • 3/4 szklanki mocnej kawy (najlepsza z expresu)
  • 1 kieliszek amaretto, likieru czekoladowego lub rumu, jeśli ktoś nie lubi alkoholu może dodać kilka kropel aromatu rumowego
  • kakao do posypania lub gorzka czekolada min. 70% kakao do posypania

 

Sposób przyrządzenia

Zaparz kawę i odstaw do wystudzenia. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą masę, następne dodaj serek mascarpone i zmiksuj na jednolita masę. Do wystudzonej kawy dodaj alkohol lub aromat rumowy, następnie wymieszaj. Biszkopty maczaj w kawie (króciutko, żeby się nie rozpadały) i układaj w formie jeden obok drugiego. Na biszkopty wyłóż połowę kremu, następnie drugą warstwę namoczonych biszkoptów i warstwę serka. Całość posyp obficie kakao lub startą na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *