Raj dla podniebienia, wielka pokusa dla tych, którzy są na diecie. Polecam ten lekki deser wszystkim paniom domu, które chciałyby zabłysnąć. Domownicy i goście na pewno docenią wysiłek.
Składniki
- 50 dkg serka mascarpone
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 duża paczka podłużnych biszkoptów
- 3/4 szklanki mocnej kawy (najlepsza z expresu)
- 1 kieliszek amaretto, likieru czekoladowego lub rumu, jeśli ktoś nie lubi alkoholu może dodać kilka kropel aromatu rumowego
- kakao do posypania lub gorzka czekolada min. 70% kakao do posypania
Sposób przyrządzenia
Zaparz kawę i odstaw do wystudzenia. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą masę, następne dodaj serek mascarpone i zmiksuj na jednolita masę. Do wystudzonej kawy dodaj alkohol lub aromat rumowy, następnie wymieszaj. Biszkopty maczaj w kawie (króciutko, żeby się nie rozpadały) i układaj w formie jeden obok drugiego. Na biszkopty wyłóż połowę kremu, następnie drugą warstwę namoczonych biszkoptów i warstwę serka. Całość posyp obficie kakao lub startą na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:
Uwielbiam tiramisu <3 Wygląda cudnie
Wspaniale się prezentuje ,pozdrawiam.