Tarta z grzybami

Tarta z grzybami

Tarta z grzybami, fot. flickr.com/Cocoa Dream/CC

Kolejny przepis na danie z grzybami. Tym razem tarta. Z powodzeniem można wykorzystać do niej grzyby leśne jak i pieczarki.

 

Składniki

Ciasto

  • 20 dkg mąki tortowej
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Farsz

  • 70 dkg grzybów leśnych lub pieczarek
  • 2 duże pory
  • 3 małe cebule
  • 1/3 kostki masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie (ok. 200 ml) gęstej śmietany
  • natka pietruszki, szczypiorek
  • sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia

Mąkę posiekaj z masłem, dodaj wodę i szczyptę soli, zagnieć szybko kruche ciasto. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki.

Grzyby oczyść i opłukaj pod bieżąca wodą (pieczarki tylko oczyść ręcznikiem papierowym), odsącz na sicie i pokrój na kawałki. Pory umyj, pokrój w cienkie krążki. Cebule obierz i pokrój półplasterki.

Na patelni roztop masło wrzuć pokrojone grzyby i przesmażaj mieszając, aby odparować nadmiar wody. Następnie dorzuć pokrojone cebule i pory, podduś przez ok. 5 min. i odstaw do wystudzenia.

Żółtka, jajko i śmietanę wymieszaj w kubku, dodaj posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dużą formę do tarty. Na to wyłóż grzyby, zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza zapiekaj ok. 30 min.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *