Cukinia to jedno z tych warzyw, z którym można wyczyniać cuda. Spróbujcie tarty z kozim serem. Może jej smak i was uwiedzie?
Składniki
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 1 kostka masła (25 dkg) lub margaryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 2 średnie cukinie
- 1-2 ząbki czosnku
- 7 dkg sera żółtego o ostrym smaku
- 10 dkg sera koziego
- biały pieprz
- do dekoracji natka pietruszki lub cieniutki szczypiorek (siedmiolatka)
Sposób przyrządzenia
Masło posiekaj z mąką, dodaj śmietanę, sól, dwie łyżki zimnej wody i szybko zagnieć kruche ciasto. Ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę.
Cukinie umyj pod bieżącą wodą, obierz cieniutko ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czosnek drobniutko posiekaj lub przeciśnij przez praskę, dodaj do cukinii i dokładnie wymieszaj.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm i wyłóż nim formę do tarty. Wstaw do nagrzanego do temp. 200 stopni Celsjusza piekarnika na 10 min.
Żółty ser zetrzyj na tarce, a kozi pokrój w plasterki. Na podpieczony spód wyłóż cukinię, posyp żółtym serem, na to wyłóż plasterki koziego sera i wstaw do piekarnika na ok. 20 min. Upieczoną tartę oprósz białym pieprzem i posyp natką pietruszki lub pokrojonym na jedno-centymetrowe odcinki, cienkim szczypiorkiem.
Tarta jest naprawdę przepyszna!!! (mam tylko podejrzenie, że w przepisie zabrakło soli?) Do cukinii dodaję jeszcze małego pora pokrojonego na cienkie plasterki, a kozi ser polecam wędzony – pycha! 🙂
Kozi ser jest lekko słonawy, stąd brak soli. Oczywiście jeśli ktoś lubi bardziej przyprawione, może dosolić. 🙂