Tarta z cukinią i kozim serem

Tarta z cukinią i kozim serem

Tarta z cukinią i kozim serem, fot. flickr.com/Teeny Tiny Kitchen/cc

Cukinia to jedno z tych warzyw, z którym można wyczyniać cuda. Spróbujcie tarty z kozim serem. Może jej smak i was uwiedzie?

 

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 kostka masła (25 dkg) lub margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 2 średnie cukinie
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 7 dkg sera żółtego o ostrym smaku
  • 10 dkg sera koziego
  • biały pieprz
  • do dekoracji natka pietruszki lub cieniutki szczypiorek (siedmiolatka)

 

Sposób przyrządzenia

Masło posiekaj z mąką, dodaj śmietanę, sól, dwie łyżki zimnej wody i szybko zagnieć kruche ciasto. Ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę.

Cukinie umyj pod bieżącą wodą, obierz cieniutko ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czosnek drobniutko posiekaj lub przeciśnij przez praskę, dodaj do cukinii i dokładnie wymieszaj.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm i wyłóż nim formę do tarty. Wstaw do nagrzanego do temp. 200 stopni Celsjusza piekarnika na 10 min.

Żółty ser zetrzyj na tarce, a kozi pokrój w plasterki. Na podpieczony spód wyłóż cukinię, posyp żółtym serem, na to wyłóż plasterki koziego sera i wstaw do piekarnika na ok. 20 min. Upieczoną tartę oprósz białym pieprzem i posyp natką pietruszki lub pokrojonym na jedno-centymetrowe odcinki, cienkim szczypiorkiem.

2 Komentarze

  1. Tarta jest naprawdę przepyszna!!! (mam tylko podejrzenie, że w przepisie zabrakło soli?) Do cukinii dodaję jeszcze małego pora pokrojonego na cienkie plasterki, a kozi ser polecam wędzony – pycha! 🙂

    • Kozi ser jest lekko słonawy, stąd brak soli. Oczywiście jeśli ktoś lubi bardziej przyprawione, może dosolić. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *