Kilka pomysłów na dania ze szparagów pojawiło się już na moim blogu. Poza przepisem na zupę krem ze szparagów i gotowane szparagi postanowiłam dorzucić jeszcze jeden, tym razem proponując szparagi zapiekane pod beszamelem. Bardzo smaczne i efektowne danie, które z pewnością uświetni każdy uroczysty obiad lub kolację.
Składniki
- 1 kg szparagów
- 1,5 łyżki mąki
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 szklanki zimnego mleka
- 2 żółtka
- 10 dkg sera żółtego
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- sól, pieprz
- olej do wysmarowania półmiska
- 1 łyżka tartej bułki
Sposób przyrządzenia
Szparagi opłukaj pod bieżącą wodą, osusz i obierz. Zwiąż w pęczki i wrzuć do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru. Gotuj kilka minut. Pamiętaj, że szparagi powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Kiedy będą gotowe wyjmij z wody wyłóż na posmarowany olejem i oprószony połową tartej bułki żaroodporny półmisek.
Przygotuj sos. W rondelku roztop masło, wsyp mąkę i wymieszaj. Dolewaj porcjami mleko cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową, aby uzyskać „aksamitną” konsystencję) doprowadź do wrzenia. Odstaw z ognia. Jajka rozetrzyj ze śmietanką i powoli wlewaj do gorącego sosu cały czas mieszając. Wsyp utarty żółty ser i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Polej sosem szparagi, posyp resztą bułki i wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Kiedy wierzch się zrumieni danie jest gotowe.