Szparagi zapiekane pod beszamelem

Przepis na zapiekane szparag

Przepis na zapiekane szparagi, fot. flickr.com/Eliza Adam/cc

Kilka pomysłów na dania ze szparagów pojawiło się już na moim blogu. Poza przepisem na zupę krem ze szparagów i gotowane szparagi postanowiłam dorzucić jeszcze jeden, tym razem proponując szparagi zapiekane pod beszamelem. Bardzo smaczne i efektowne danie, które z pewnością uświetni każdy uroczysty obiad lub kolację.

 

Składniki

  • 1 kg szparagów
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 szklanki zimnego mleka
  • 2 żółtka
  • 10 dkg sera żółtego
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz
  • olej do wysmarowania półmiska
  • 1 łyżka tartej bułki

 

Sposób przyrządzenia

Szparagi opłukaj pod bieżącą wodą, osusz i obierz. Zwiąż w pęczki i wrzuć do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru. Gotuj kilka minut. Pamiętaj, że szparagi powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Kiedy będą gotowe wyjmij z wody wyłóż na posmarowany olejem i oprószony połową tartej bułki żaroodporny półmisek.

Przygotuj sos. W rondelku roztop masło, wsyp mąkę i wymieszaj. Dolewaj porcjami mleko cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową, aby uzyskać „aksamitną” konsystencję) doprowadź do wrzenia. Odstaw z ognia. Jajka rozetrzyj ze śmietanką i powoli wlewaj do gorącego sosu cały czas mieszając. Wsyp utarty żółty ser i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Polej sosem szparagi, posyp resztą bułki i wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Kiedy wierzch się zrumieni danie jest gotowe.

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *