Szparagi gotowane z sosem beszamelowym

szparagi

Szparagi, fot. pixabay.com

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Smaczne, delikatne, wykwintne. Łatwo je przyrządzić. Przepisy niewyszukane, proste. Zachęcam do wypróbowania.

 

Składniki

  • 1 kg szparagów
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 szklanki zimnego mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa mielona
  • opcjonalnie sok z cytryny

 

Sposób przyrządzenia

Szparagi opłukaj pod bieżącą wodą, osusz i obierz. Zwiąż w pęczki i wrzuć do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru. Gotuj kilka minut. Pamiętaj, że szparagi powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Kiedy będą gotowe wyjmij z wody i wyłóż na półmisek.

Przygotuj sos. W rondelku roztop masło, wsyp mąkę i wymieszaj. Dolewaj porcjami mleko cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową, aby uzyskać „aksamitną” konsystencję). Doprowadź sos do wrzenia. Odstaw z ognia. Jajka rozetrzyj ze śmietanką i powoli wlewaj do gorącego sosu cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową i ewentualnie sokiem z cytryny.

 

Podanie

Szparagi rozłóż na talerze, a następnie polej sosem. Smacznego!
 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *