Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Smaczne, delikatne, wykwintne. Łatwo je przyrządzić. Przepisy niewyszukane, proste. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki
- 1 kg szparagów
- 1,5 łyżki mąki
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 szklanki zimnego mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa mielona
- opcjonalnie sok z cytryny
Sposób przyrządzenia
Szparagi opłukaj pod bieżącą wodą, osusz i obierz. Zwiąż w pęczki i wrzuć do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru. Gotuj kilka minut. Pamiętaj, że szparagi powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Kiedy będą gotowe wyjmij z wody i wyłóż na półmisek.
Przygotuj sos. W rondelku roztop masło, wsyp mąkę i wymieszaj. Dolewaj porcjami mleko cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową, aby uzyskać „aksamitną” konsystencję). Doprowadź sos do wrzenia. Odstaw z ognia. Jajka rozetrzyj ze śmietanką i powoli wlewaj do gorącego sosu cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową i ewentualnie sokiem z cytryny.
Podanie
Szparagi rozłóż na talerze, a następnie polej sosem. Smacznego!
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:
fajny pomysł, też jutro planuję na obiad szparagi tylko nie wiem jeszcze w jakiej formie
Przepis prosty, ale szparagi zawsze wychodzą wykwintnie. Sos bardzo smakowicie się czyta. :)) Prostota jest zwykle najlepsza.