Stek z indyka z serem i szpinakiem to jednen z moich ulubionych sposobów na przyrządzenie indyka. Smakuje nawet tym, którzy za mięsnymi daniami nie przepadają. Polecam.
Składniki
- 75 dkg fileta z indyka
- 6 plasterków żółtego ostrego sera
- 1 opakowanie szpinaku świeżego w liściach lub mrożonego
- 2-3ząbki czosnku
- 1 duże lub 2 małe jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia lub masło klarowane
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia
Mięso opłukaj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w poprzek włókien na dość grube plastry. Porcje wkładaj między dwie warstwy folii spożywczej i delikatnie rozbij na większe plastry, a następnie oprósz solą i pieprzem. Szpinak opłukaj pod bieżącą wodą i odsącz. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć drobniutko posiekany czosnek, chwilę przesmaż i dorzuć listki szpinaku. Przesmażaj mieszając aż listki zwiędną, a woda odparuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku i odstaw do ostudzenia. Jeśli do przyrządzenia steków używasz szpinaku mrożonego musisz odparować nadmiar wody.
Przygotowane plastry mięsa rozłóż na desce do krojenia, na połówce każdego połóż plaster sera, na to usmażony szpinak. Złóż steki na pół, brzegi zepnij wykałaczkami, aby ser nie wypływał. Panieruj w jajku i bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor.
Podanie
Podawaj z gotowanymi ziemniaczkami z koperkiem.