Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese, fot. pixabay.com/PublicDomainPictures

Spaghetti to jedno z tych dań, które nie wymaga wiele zachodu ani specjalnych umiejętności. Można je podawać na wiele sposobów, w zależności od tego, co akurat mamy w lodówce. Prawdziwe pole do popisu dla każdej gospodyni. Można dać upust swojej fantazji przy tworzeniu kulinarnego dzieła.

 

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 25 dkg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie sosu bolognese lub 1 kartonik przecieru pomidorowego
  • przyprawy: bazylia, oregano , sól, cukier i pieprz
  • 15 dkg tartego żółtego sera (najlepszy parmezanu)
  • 4 łyżki oleju
  • opcjonalnie: świeża bazylia

 

Sposób przyrządzenia

Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj mięso mielone, widelcem rozdrobnij na patelni i chwilę przesmażaj mieszając, tak aby mięso nie przywarło do dna. Następnie dodaj przecier pomidorowy lub gotowy sos z torebki przyrządzony wg przepisu na opakowaniu. Gotuj kilka minut. Dodaj bazylię i oregano. Jeśli sos przyrządzasz z przecieru pomidorowego całość dopraw solą i cukrem. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.

 

Podanie

Odcedzony makaron wyłóż na talerze (nie przelewaj wodą!), polej gorącym sosem i posyp startym serem. Całość możesz udekorować listkami świeżej bazylii.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *