Śliwki zawijane w boczku

Grillowane śliwki zawijane w boczku

Grillowane śliwki zawijane w boczku, fot. flickr.com/Robyn Lee/cc

Dla amatorów śliwek mam przepis na śliwki „wytrawne”. Jest to alternatywa dla śliwek na słodko. Polecam na grilla. Na pewno ta propozycja zaskoczy biesiadników. Doskonały smak przekąski podkreśli sos musztardowy. Spróbujcie, warto.

 

Składniki

  • 10 śliwek węgierek
  • 10 cieniutkich plasterków wędzonego surowego boczku (można kupić paczkowane pokrojone)
  • wykałaczki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz

 

Sposób przyrządzenia

Wykałaczki namocz w zimnej wodzie, aby nie spaliły się w tracie grillowania. Śliwki umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, natnij wzdłuż i usuń pestki. Każdą śliwkę owiń plasterkiem boczku i zepnij wykałaczką.

Jogurt wymieszaj z majonezem, musztardą i sokiem z cytryny. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Roladki opiekaj na grillu z każdej strony aż boczek się pięknie zrumieni. Podawaj z sosem musztardowym.

Jeśli nie jesteście miłośnikami grillowania, roladki możecie obsmażyć na patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *