Śledzie na słodko? Czemu nie! Tych, którzy próbowali nie muszę przekonywać, pozostałych zachęcam do spróbowania. Warto!
Składniki
- 1 kg śledzi a la matias
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1/2 kg cebuli
- 10 dkg rodzynek
- 1/2 szklanki oleju (neutralnego)
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 duże liście laurowe
- pieprz, cukier do smaku
Sposób przyrządzenia
Śledzie wypłucz i namocz w zimnej wodzie. Jeśli są bardzo słone wodę trzeba zmieniać. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki i wrzuć na rozgrzany w rondlu lub na głębokiej patelni olej. Duś do zeszklenia, w razie potrzeby podlewając wodą. Dodaj koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, listki laurowe oraz rodzynki. Podlej szklanką wody i gotuj kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku cukrem i pieprzem. Odstaw do wystudzenia. Uwaga: nie dodawaj soli, bo śledzie są słone! Sos powinien mieć słodki smak z nutą pomidorową.
Wymoczone śledzie pokrój na małe kawałki, zalej zimnym sosem i odstaw na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień, podawany z białym pieczywem.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: