Znakomita „przekąska” (panowie wiedza o czym myślę). Z pewnością wszystkim zasmakuje, gównie dlatego, że śledzie są bardzo delikatne w smaku.
Składniki
- 1/2 kg śledzi a la matias
- 1 słoik pieczarek marynowanych krojonych
- 2 duże cebule
- ocet winny lub sok z 1 cytryny
- olej
Sposób przyrządzenia
Śledzie opłukaj i namocz w zimnej wodzie. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, skrop octem lub polej sokiem z cytryny i wymieszaj ręką lekko wygniatając. Pieczarki odcedź, ale zalewę zachowaj. Wymoczone śledzie pokrój na małe kawałki. W naczyniu (słoik lub miseczka) układaj warstwami: śledź, cebula, pieczarki do wyczerpania składników. Całość zalej olejem aby przykryć wierzchnią warstwę, na to wlej zalewę z pieczarek. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakują następnego dnia.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: