Śledzie z marynowanymi pieczarkami

Śledzie z marynowanymi pieczarkami

Śledzie z marynowanymi pieczarkami, fot. pixabay.com Lebensmittelfotos

Znakomita „przekąska” (panowie wiedza o czym myślę). Z pewnością wszystkim zasmakuje, gównie dlatego, że śledzie są bardzo delikatne w smaku.

Składniki

  • 1/2 kg śledzi a la matias
  • 1 słoik pieczarek marynowanych krojonych
  • 2 duże cebule
  • ocet winny lub sok z 1 cytryny
  • olej

 

Sposób przyrządzenia

Śledzie opłukaj i namocz w zimnej wodzie. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, skrop octem lub polej sokiem z cytryny i wymieszaj ręką lekko wygniatając. Pieczarki odcedź, ale zalewę zachowaj. Wymoczone śledzie pokrój na małe kawałki. W naczyniu (słoik lub miseczka) układaj warstwami: śledź, cebula, pieczarki do wyczerpania składników. Całość zalej olejem aby przykryć wierzchnią warstwę, na to wlej zalewę z pieczarek. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakują następnego dnia.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *