Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami, fot. flickr.com [puamelia] cc

Wariacji na temat sernika jest wiele. W moim popisowym wykonaniu występuje u boku brzoskwiń. W efekcie powstaje pyszny, delikatny i niezwykle puszysty deser, do którego bardzo lubię wracać.

Składniki

Masa serowa

  • 1 kg sera
  • 2 jajka całe
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy albo 4 łyżki kaszki manny
  • 1/2 szklanki cukru

Ciasto

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kostka margaryny

Dodatki

  • 2 puszki brzoskwiń
  • 5 białek od ciasta
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru

 

Sposób przyrządzenia

Wszystkie składniki na masę serową dokładnie wymieszaj. Teraz pora na przygotowanie ciasta.

Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj margarynę i żółtka, posiekaj nożem i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na 2 części, jedną włóż do zamrażalnika na ok. godzinę.

Na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóż niezamrożone ciasto i zrób podkład. Masę serową wyłóż na ciasto i delikatnie wyrównaj jego powierzchnię. Na to poukładaj pokrojone w ósemki brzoskwinie. Następnie ubij pianę z 5 białek z 1/2 szklanki cukru. Do piany dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj, a następnie wyłóż na owoce. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp nim placek. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. godzinę w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu zostaw w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Smacznego!

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *