Sernik wielkanocny

Sernik wielkanocny

Sernik wielkanocny, fot. flickr.com/zingyyellow/cc

 

Składniki

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego
  • 6 jaj
  • 1/2 szklanki oleju neutralnego
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kubek śmietany 18% (200 ml)
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • papier do pieczenia lub masło do wysmarowania i bułka tarta do posypania blachy

 

Sposób przyrządzenia

Ser zmiel dwukrotnie. Żółtka utrzyj z cukrem (najlepiej mikserem). Do żółtek dodawaj po łyżce twarogu cały czas mieszając na niskich obrotach. Następnie dodawaj stopniowo śmietanę, mleko, olej i budyń. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj drewnianą łyżką do masy serowej. Całość wylej na wysmarowaną lub wyłożoną papierem blachę. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz ok. 60-80 min. Upieczony sernik pozostaw w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

 

Podanie

Wystudzony sernik można posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *