Składniki
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego
- 6 jaj
- 1/2 szklanki oleju neutralnego
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 kubek śmietany 18% (200 ml)
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- papier do pieczenia lub masło do wysmarowania i bułka tarta do posypania blachy
Sposób przyrządzenia
Ser zmiel dwukrotnie. Żółtka utrzyj z cukrem (najlepiej mikserem). Do żółtek dodawaj po łyżce twarogu cały czas mieszając na niskich obrotach. Następnie dodawaj stopniowo śmietanę, mleko, olej i budyń. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj drewnianą łyżką do masy serowej. Całość wylej na wysmarowaną lub wyłożoną papierem blachę. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz ok. 60-80 min. Upieczony sernik pozostaw w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
Podanie
Wystudzony sernik można posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: