Składniki
- 75 dkg twarogu śmietankowego lub tłustego
- 3/4 kostki masła
- 4 galaretki (różne smaki)
- 3 łyżki cukru
- herbatniki Petit beure do wyłożenia tortownicy
Sposób przyrządzenia
Twaróg i masło podziel na 3 części. W trzech naczyniach rozpuść po jednej galaretce, zmniejszając o połowę ilość wody podaną w przepisie i do każdej dodaj 1 łyżkę cukru. Gotowe galaretki odstaw do wystudzenia. Dno tortownicy wyłóż dokładnie herbatnikami. 1 porcję twarożku zmiksuj z miękkim masłem na jednolitą masę, następnie nie przerywając miksowania dolewaj cienkim strumieniem przestudzoną galaretkę. Tak przygotowaną masę wylej na herbatniki i odstaw do lodówki do stężenia. Przygotuj kolejne warstwy sernika i wlewaj do tortownicy, kiedy poprzednia warstwa dobrze stężeje. Ostatnią galaretkę przygotuj dodając 2/3 wody i odstaw do wystudzenia. Na wierzchu sernika wyłóż sezonowe owoce (jagody, maliny borówki lub pokrojone w plasterki truskawki. Całość zalej tężejącą galaretką i odstaw do lodówki, aby stężała.
Ważne: ostatnia galaretka powinna być w kolorze owoców, którymi udekorujemy sernik.