Moja sałatka ziemniaczana jest wspaniałym dodatkiem do dań z grilla. Pięknie wygląda, a do tego wspaniale pachnie zieleniną i świeżym ogórkiem. Dodanie kilku kropli sosu tabasco podkreśli jej wyjątkowy smak. Wspaniale komponuje się ze smakiem mięs i ryb z grilla. Koniecznie wypróbujcie, biesiadnicy będą oczarowani.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 duża cebula (najlepiej młoda) lub 2 małe
- 1 mały słoik majonezu sałatkowego (o luźnej konsystencji np. Hellmans; gęsty majonez dekoracyjny nie sprawdzi się)
- 1 długi ogórek
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie kilka kropli tabasco lub innego pikantnego sosu z chili
Sposób przyrządzenia
Ziemniaki umyj, ugotuj w łupinach w lekko osolonej wodzie, odstaw do wystudzenia. Wystudzone ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Jeśli masz młode, małe kartofelki pokrój je na cztery części. Ogórek umyj (jeśli ma delikatną skórkę nie musisz obierać) przekrój wzdłuż na 4 części, a następnie na dość grube plasterki i odstaw. Zieleninę opłucz i posiekaj, a cebulę pokrój w piórka, dodaj do ziemniaków. Ogórki odsącz z nadmiaru soku i dorzuć do sałatki,. Całość wymieszaj, dodaj majonez, przypraw solą i pieprzem do smaku i ponownie wymieszaj. Na koniec możesz dodać kilka kropli tabasco lub innego „ostrego” sosu, który podkreśli walory smakowe sałatki. Odstaw do lodówki ma min. godzinę, aby smaki i aromaty „przegryzły się”.
W wersji z młodych ziemniaków bajecznie pasuje do grilla i nie tylko. Dzięki za przypomnienie o jej istnieniu i odświeżenie smaku 🙂
ziemniaczna jak najbardziej do mieska pasuje, lubie takie mmm i do kielbaski, moja ulubiona to taka na wage od kani, zawsze w carrefourze kupuje:)