Sałatka ziemniaczana do dań z grilla

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana, fot. Wikipedia, SajjadF, cc 3.0

Moja sałatka ziemniaczana jest wspaniałym dodatkiem do dań z grilla. Pięknie wygląda, a do tego wspaniale pachnie zieleniną i świeżym ogórkiem. Dodanie kilku kropli sosu tabasco podkreśli jej wyjątkowy smak. Wspaniale komponuje się ze smakiem mięs i ryb z grilla. Koniecznie wypróbujcie, biesiadnicy będą oczarowani.


Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 duża cebula (najlepiej młoda) lub 2 małe
  • 1 mały słoik majonezu sałatkowego (o luźnej konsystencji np. Hellmans; gęsty majonez dekoracyjny nie sprawdzi się)
  • 1 długi ogórek
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie kilka kropli tabasco  lub innego pikantnego sosu z chili

 

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki umyj, ugotuj w łupinach w lekko osolonej wodzie, odstaw do wystudzenia. Wystudzone ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Jeśli masz młode, małe kartofelki pokrój je na cztery części. Ogórek umyj (jeśli ma delikatną skórkę nie musisz obierać) przekrój wzdłuż na 4 części, a następnie na dość grube plasterki i odstaw. Zieleninę opłucz i posiekaj, a cebulę pokrój w piórka, dodaj do ziemniaków. Ogórki odsącz z nadmiaru soku i dorzuć do sałatki,. Całość wymieszaj, dodaj majonez, przypraw solą i pieprzem do smaku i ponownie wymieszaj. Na koniec możesz dodać kilka kropli tabasco lub innego „ostrego” sosu, który podkreśli walory smakowe sałatki. Odstaw do lodówki ma min. godzinę, aby smaki i aromaty „przegryzły się”.

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

2 Komentarze

  1. W wersji z młodych ziemniaków bajecznie pasuje do grilla i nie tylko. Dzięki za przypomnienie o jej istnieniu i odświeżenie smaku 🙂

  2. ziemniaczna jak najbardziej do mieska pasuje, lubie takie mmm i do kielbaski, moja ulubiona to taka na wage od kani, zawsze w carrefourze kupuje:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *