Sezon kalafiorowy w pełni, można przyrządzać go na wiele sposobów. Warto popuścić wodze fantazji i wyczarować z kalafiorów prawdziwe dzieła kulinarne. Ja polecam sałatkę, smaczną, kolorową i, co najważniejsze, łatwą do przyrządzenia. Sałatka doskonale smakuje na pikniku czy na „grillowej” imprezie. Wypróbujcie, a sami się przekonacie.
Składniki
- 1 mały kalafior lub połówka dużego
- 4 jajka
- 3 średnie pomidory
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1 duży jogurt naturalny
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia
Kalafior podziel na różyczki i ugotuj na półmiękko (jeśli to możliwe na parze), a jajka ugotuj na twardo. Pomidory sparz wrzątkiem, zanurz na chwilę w zimnej wodzie i obierz ze skórki. Do miski wrzucaj kolejno podzielony na różyczki kalafior, jajka pokrojone w ćwiartki i pomidory w ósemki. Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej sałatkę sosem i odstaw do lodówki, aby się schłodziła.
O rany przeoczyłam początek sezonu. Pyszna propozycja