Sałatka z kalafiora z pomidorem i jajkiem

Kalafior

Kalafior, fot. flickr.com/Alice Henneman/cc

Sezon kalafiorowy w pełni, można przyrządzać go na wiele sposobów. Warto popuścić wodze fantazji i wyczarować z kalafiorów prawdziwe dzieła kulinarne. Ja polecam sałatkę, smaczną, kolorową i, co najważniejsze, łatwą do przyrządzenia. Sałatka doskonale smakuje na pikniku czy na „grillowej” imprezie. Wypróbujcie, a sami się przekonacie.

 

Składniki

  • 1 mały kalafior lub połówka dużego
  • 4 jajka
  • 3 średnie pomidory
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przyrządzenia

Kalafior podziel na różyczki i ugotuj na półmiękko (jeśli to możliwe na parze), a jajka ugotuj na twardo. Pomidory sparz wrzątkiem, zanurz na chwilę w zimnej wodzie i obierz ze skórki. Do miski wrzucaj kolejno podzielony na różyczki kalafior, jajka pokrojone w ćwiartki i pomidory w ósemki. Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej sałatkę sosem i odstaw do lodówki, aby się schłodziła.

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *