Sałatka z bobu z suszonymi pomidorami i serem feta

Sałatka z bobu z fetą i migdałami

Sałatka z bobu z fetą i migdałami, fot. flickr.com/AmazingAlmonds/cc

 

Składniki

  • 1/2 kg bobu
  • mały słoiczek suszonych pomidorów
  • 1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku
  • 1/2 kostki sera feta
  • garść sparzonych migdałów (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy + 3 łyżki soku z cytryny albo 1 opakowanie gotowego sosu vinegret w torebce przygotowanego wg przepisu na opakowaniu
  • sól, pieprz
  • pietruszka

 

Sposób przyrządzenia

Opłukany pod bieżącą wodą bób gotuj do miękkości ok. 10 min. Pod koniec gotowania (po upływie 8 min.) dopraw solą do smaku. Ugotowany bób odcedź i odstaw do wystudzenia, a następnie obierz ze skórki. Pomidory odcedź z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki, a ser pokrój w kostkę. Dorzuć sparzone migdały. Wszystkie składniki sałatki włóż do szklanej miski i wymieszaj. Przygotuj sos: sok z cytryny i oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i energicznie wymieszaj (możesz wlać do małego słoiczka, zakręcić i potrząsać) albo przygotuj sos z torebki, dodaj pokrojoną pietruszkę. Polej sałatkę sosem i wymieszaj.

 

Podanie

Podawaj z ciepłymi grzankami.

2 Komentarze

  1. Mam wrażenie że czytasz w moich myślach. Przepięknie wygląda Twoja sałatka, a składniki, sam bym lepiej nie wymyśliła. Chętnie bym jej spróbowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *