Składniki
- 1/2 kg bobu
- mały słoiczek suszonych pomidorów
- 1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku
- 1/2 kostki sera feta
- garść sparzonych migdałów (opcjonalnie)
- 3 łyżki oliwy + 3 łyżki soku z cytryny albo 1 opakowanie gotowego sosu vinegret w torebce przygotowanego wg przepisu na opakowaniu
- sól, pieprz
- pietruszka
Sposób przyrządzenia
Opłukany pod bieżącą wodą bób gotuj do miękkości ok. 10 min. Pod koniec gotowania (po upływie 8 min.) dopraw solą do smaku. Ugotowany bób odcedź i odstaw do wystudzenia, a następnie obierz ze skórki. Pomidory odcedź z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki, a ser pokrój w kostkę. Dorzuć sparzone migdały. Wszystkie składniki sałatki włóż do szklanej miski i wymieszaj. Przygotuj sos: sok z cytryny i oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i energicznie wymieszaj (możesz wlać do małego słoiczka, zakręcić i potrząsać) albo przygotuj sos z torebki, dodaj pokrojoną pietruszkę. Polej sałatkę sosem i wymieszaj.
Podanie
Podawaj z ciepłymi grzankami.
Mam wrażenie że czytasz w moich myślach. Przepięknie wygląda Twoja sałatka, a składniki, sam bym lepiej nie wymyśliła. Chętnie bym jej spróbowała 🙂
Polecam gorąco! Na taką pogodę jest idealna 🙂