Sałatka meksykańska z makaronem to szybki sposób na pyszną przystawkę. Ponieważ jednym ze składników jest pierś z kurczaka, danie jest bardzo pożywne. Z pewnością posmakuje nawet tym, którzy za tradycyjną „zieleniną raczej nie przepadają”.
Składniki
- 1/2 paczki (25 dkg) makaronu kokardki
- 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 1/2 papryki czerwonej
- 1 słoik sosu meksykańskiego (np. Łowicz)
- przyprawa do gyrosa
- olej do smażenia
- sol, pieprz
- opcjonalnie ostra papryka lub chili (w proszku)
Sposób przyrządzenia
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Paprykę pokrój w kosteczkę, a fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy na sicie. Filety z kurczaka pokrój w kostkę, posyp przyprawą do gyrosa i usmaż na oleju. Następnie dorzuć paprykę i chwilę razem przesmażaj. Sos meksykański wymieszaj z fasolą i kukurydzą, dodaj usmażone mięso z kurczaka i makaron. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubisz ostre smaki,sałatkę meksykańska możesz dodatkowo doprawić ostrą papryką lub chili. Gotową przystawkę odstaw w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: