Sałatka meksykańska z makaronem

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska fot. flickr.com/Hanet Hudson/cc

Sałatka meksykańska z makaronem to szybki sposób na pyszną przystawkę. Ponieważ jednym ze składników jest pierś z kurczaka, danie jest bardzo pożywne. Z pewnością posmakuje nawet tym, którzy za tradycyjną „zieleniną raczej nie przepadają”.

 

Składniki

  • 1/2 paczki (25 dkg) makaronu kokardki
  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 1/2 papryki czerwonej
  • 1 słoik sosu meksykańskiego (np. Łowicz)
  • przyprawa do gyrosa
  • olej do smażenia
  • sol, pieprz
  • opcjonalnie ostra papryka lub chili (w proszku)

 

Sposób przyrządzenia

Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Paprykę pokrój w kosteczkę, a fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy na sicie. Filety z kurczaka pokrój w kostkę, posyp przyprawą do gyrosa i usmaż na oleju. Następnie dorzuć paprykę i chwilę razem przesmażaj. Sos meksykański wymieszaj z fasolą i kukurydzą, dodaj usmażone mięso z kurczaka i makaron. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubisz ostre smaki,sałatkę meksykańska możesz dodatkowo doprawić ostrą papryką lub chili. Gotową przystawkę odstaw w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *