Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku, fot. flickr.com looseid CC

Świąteczny cykl przepisów zaczynam rybą po grecku. Potrawa równie dobrze smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu, jak i na zimno. I chyba właśnie w tym tkwi jej sekret.

Składniki

  • 1 kg filetów z dorsza lub morszczuka
  • 4 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 mały seler lub 1/2 dużego
  • 4 cebule
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki lub kartonik przecieru pomidorowego
  • 1 mały słoiczek lub mała puszka  koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • mąka do  panierowania ryby
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 cytryny
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • szczypta papryki mielonej ostrej lub pieprzu cayen
  • sól i cukier do smaku
  • ok. 1/2 szklanki wody

 

Sposób przyrządzenia

Rybę pokrój na kawałki, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące i  usmaż na rumiano. Wyłóż na talerz.

Cebulę pokrój w kosteczkę a pozostałe warzywa w „zapałkę” lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W rondlu  rozgrzej olej i usmaż cebulkę. Gdy ta zmięknie dodaj pozostałe warzywa oraz ziele angielskie, liście laurowe oraz mieloną paprykę. Podduś aż nieco zmiękną, dopraw solą, pieprzem. Pomidory z puszki rozgnieć lub zmiksuj. Następnie dodaj do warzyw razem z koncentratem pomidorowym i zagotuj. Dopraw do smaku solą , pieprzem  i cukrem. Pamiętaj! Jeśli sos z warzyw jest  zbyt gęsty dodaj ok. 1/2 szklanki wody. W naczyniu żaroodpornym lub brytfannie układaj warstwami: warzywa i rybę. Wstaw na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Zapiekaj rybę przez ok. 20 min.

 

Podanie

Ryba smakuje wybornie zarówno na zimno jak i na ciepło.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *