Ryba duszona w porach

Dorsz, mintaj, morszczuk – każda z tych ryp świetnie skomponuje się z duszonymi na masełku porami. Polecam, bo danie wychodzi niezwykle delikatne. Choć nie ma przy niej zbyt dużo pracy, ryba duszona w porach smakuje naprawdę dobrze.

 

Składniki

  • 70 dkg świeżego lub 1 kg mrożonego fileta z morszczuka, dorsza lub mintaja
  • 2 średnie pory
  • 15 dkg masła
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cytryna
  • sól, cukier, biały pieprz, kminek
  • olej do smażenia ryby
  • koperek

 

Sposób przyrządzenia

Filety opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym i podziel na porcje. Jeżeli danie będziesz przygotowywać z ryby mrożonej, musisz ją najpierw rozmrozić i odsączyć na sicie z nadmiaru wody!

Skrop rybę sokiem z cytryny, oprósz solą i mąką (można do tego użyć małego sitka), a następnie obsmaż na rozgrzanym oleju. Pory umyj pod bieżącą wodą i pokrój w talarki. Podduś na maśle. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem oraz kminkiem. Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem, przykryj duszonym porem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 20 minut.

Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *