Składniki
- 1/2 kg fileta z piersi indyka lub 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 30 dkg liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, oregano
Sposób przyrządzenia
Mięso opłucz pod bieżąca wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Filet z indyka pokrój na 4 plastry równej wielkości, przykryj folią spożywczą, rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. (Filety z kurczaka rozbij bez krojenia).
Szpinak opłukaj pod bieżąca wodą, oderwij ogonki. Na patelni rozgrzej oliwę dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmażaj. Dorzuć szpinak i smaż mieszając na dużym ogniu ok. 3 minut, tak aby woda odparowała, a następnie przypraw solą, pieprzem i odrobiną oregano.
Lekko przestudzone liście szpinaku rozłóż na przygotowane płaty mięsa i zawijaj w ruloniki i obwiąż bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami. Roladki zrumień ze wszystkich stron na oleju, następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym naczyniu, skrop wodą i tłuszczem ze smażenia, wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na ok. 20 min.
Podanie
Podawaj z młodymi ziemniaczkami z wody.