Rogaliki z ciasta piwnego z jabłkami

Rogaliki piwne z jabłkami

Rogaliki piwne z jabłkami, fot. flickr.com/Katie/cc

Ostatnio mniej było na moim blogu przepisów z cyklu „Jedź polskie jabłka”, dlatego mam nadzieję, że tym deserem nieco nadrobię zaległości. Mam nadzieję, że trafi w gusta wszystkich słodkich łasuchów.

 

Składniki

    • 2 szklanki mąki
    • 1 kostka margaryny
    • 1/2 szklanki piwa jasnego
    • kilka kwaskowych jabłek
    • cynamon
    • cukier puder do posypania

 

Sposób przyrządzenia

Wymieszaj składniki i wyrób ciasto. Gotowe ciasto podziel na 3 części, uformuj kule, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 12 godzin.

Jabłka obierz i pokrój w ósemki i oprósz cynamonem.

Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko na okrągłe placki i pokrój na trójkąty (jak tort). Na każdy trójkąt połóż cząstkę jabłka i zawijaj zaczynając od podstawy trójkąta. Piecz ok. 15 min, w nagrzanym do ok. 180 stopni C. piekarniku.

Upieczone rogaliki wykładaj na kratkę i odstaw do przestudzenia, następnie posyp cukrem pudrem.

1 Komentarz

  1. Tyle u Ciebie pyszności, a ja mam coraz mniej czasu na gotowanie i w związku z tym nie wiem na co się zdecydować w pierwszej kolejności. Rogaliki prześliczne, sos grzybowy (czuję jego zapach), omlet jak marzenie. No istne cuda 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *