Ostatnio mniej było na moim blogu przepisów z cyklu „Jedź polskie jabłka”, dlatego mam nadzieję, że tym deserem nieco nadrobię zaległości. Mam nadzieję, że trafi w gusta wszystkich słodkich łasuchów.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanki piwa jasnego
- kilka kwaskowych jabłek
- cynamon
- cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia
Wymieszaj składniki i wyrób ciasto. Gotowe ciasto podziel na 3 części, uformuj kule, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 12 godzin.
Jabłka obierz i pokrój w ósemki i oprósz cynamonem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko na okrągłe placki i pokrój na trójkąty (jak tort). Na każdy trójkąt połóż cząstkę jabłka i zawijaj zaczynając od podstawy trójkąta. Piecz ok. 15 min, w nagrzanym do ok. 180 stopni C. piekarniku.
Upieczone rogaliki wykładaj na kratkę i odstaw do przestudzenia, następnie posyp cukrem pudrem.
Tyle u Ciebie pyszności, a ja mam coraz mniej czasu na gotowanie i w związku z tym nie wiem na co się zdecydować w pierwszej kolejności. Rogaliki prześliczne, sos grzybowy (czuję jego zapach), omlet jak marzenie. No istne cuda 🙂