Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem, fot. flickr.com/Last.fm/CC

Popularna włoska potrawa, cieszy się coraz większą popularnością również w naszym kraju. Oto przepis na risotto z kurczakiem.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 3 szklanki rosołku drobiowego lub bulionu (rozpuszczone w gorącej wodzie)
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pieprz, czerwona papryka w proszku
  • parmezan

 

Sposób przyrządzenia

Cebule drobno pokrój, czosnek posiekaj i zeszklij na oleju w rondlu. Dodaj dobrze wypłukany i osuszony ryż. Smaż całość mieszając do momentu aż ryż stanie się szklisty. Wlej wino i chwilę duś, tak aby zredukować wino. Następnie dodaj gorący rosołek i oczywiście mieszaj. Do ryżu z bulionem dodaj pieprz oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Zagotuj, cały czas mieszając. Następnie pokrój filet z kurczaka na cienkie paseczki, posyp czerwoną papryką w proszku i usmaż na patelni z oliwą. Teraz dodaj do ryżu i gotuj aż bulion niemal całkiem wyparuje i ryż będzie wystarczająco miękki. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z zalewą z groszku i wlej do risotta. Na koniec dodaj groszek. Całość posypać parmezanem i „wiórkami” zimnego masła, które uszlachetni potrawę.

 

Podanie

Risotto najlepiej podawać zaraz po przyrządzeniu.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *