Risotto z kiełbasą

Risotto z kiełbasą

Risotto z kiełbasą fot. Flickr/jules:stonesoup/CC

Kolejny pomysł na smaczne risotto. Tym razem wydanie z kiełbasą. Z powodzeniem można wykorzystać do niego chorizo, wędzone frankfurterki albo inną kiełbasę, którą akurat mamy w lodówce.

 

Składniki

  • 40 dkg ryżu (1 i 3/4 szklanki)
  • 1 l bulionu (może być z kostki)
  • 20 dkg kiełbasy (może być chorizo lub frankfurterki wędzone albo inna surowa wędzona kiełbaska
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 3 dkg startego ostrego sera żółtego
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz

 

Sposób przyrządzenia

W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej olej i usmaż na rumiano pokrojoną w plasterki kiełbaskę. Dodaj ryż i smaż mieszając, aż się nie zeszkli. Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę smaż, a następnie zalej całość bulionem oraz dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem około 10 minut, po czym dorzuć odcedzony groszek i kukurydzę Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj aż płyn się nie wchłonie (ok. 10 minut).

 

Podanie

Gotowe danie posyp tartym serem, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora oraz kilka „wiórków” zimnego masła. Risotto z kiełbasą najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *