Risotto w kolorze czerwonym

Czerwone risotto

Czerwone risotto, fot. flickr.com/cyclonebill/cc

Risotto w kolorze czerwonym to doskonała potrawa na każdą porę roku. Mielone mięso oraz ostra i słodka papryka nadają temu daniu niesamowitego smaku. Sprawdź i wypróbuj przepis.

Składniki

  • 1 cebula,
  • 1 duża marchewka,
  • 6 łodyg selera naciowego,
  • 25 dkg mięsa mielonego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina (opcjonalnie),
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra,
  • 1,5 szklanki ryżu,
  • 4,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostek rozpuszczonych w gorącej wodzie)
  • 4 łyżki oleju neutralnego (np. słonecznikowy) lub oliwy z oliwek,
  • żółty ser (najlepiej parmezan)starty na tarce do posypania dodaje potrawie charakteru.

Sposób przyrządzenia

Umyte warzywa pokrój w cienkie słupki i podsmaż na oleju lub oliwie. Chwilę podduś. Następnie dodaj mięso mielone i rozdrobnij je widelcem, tak aby nie było bryłek. Smaż przez kilka minut. Po upływie tego czasu dodaj wino (jeżeli robisz risotto z winem) i duś chwilę, aby wino odparowało. Następnie dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy. Suchy ryż wsyp do warzyw z mięsem i stopniowo dolewaj bulionu, cały czas mieszając, aby ryż się nie przypalił i nie przywarł do dna naczynia. Duś dodając bulion, aż ryż wchłonie cały i będzie miękki.

Podanie
Gotową potrawę wyłóż na talerze. Posyp ostrym tartym serem (np. parmezanem), a następnie na każdej porcji połóż odrobinę zimnego masła. Risotto najlepiej podawać zaraz po przyrządzeniu, odgrzewane to już nie to samo!

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *