Ulubione danie wszystkich dzieciaków i nie tylko. Możemy je podawać jako danie obiadowe lub na podwieczorek. Świetnie smakują z dodatkiem „sosu” ze świeżych owoców, np. jagód, truskawek czy malin zblendowanych z jogurtem i odrobiną cukru albo w syropie (owoce posypane cukrem i zagotowane – króciutko).
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki mleka
- 3 dkg drożdży
- smalec lub olej do smażenia
Sposób przyrządzenia
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, rozprowadź z mlekiem, wymieszaj z trzema łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stop masło i odstaw do wystudzenia. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywna pianę, wsyp dwie łyżki cukru i dalej ubijając dodaj żółtka. Do miski przesiej mąkę podrośnięty rozczyn, roztopione masło i ubite jajka. Wyrabiaj drewnianą łyżką lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wykładaj łyżką porcje ciasta wyrównując ich powierzchnię. Smaż na rumiano z obu stron.
Podanie
Wykładaj na ogrzany talerz i podawaj cieplutkie z wybranymi dodatkami. Smacznego.
racuchy jadam często, ale drożdżowych nie próbowałam jeszcze
Polecam, smakują pysznie 🙂
Jestem za, bardzo za i będąc za zabieram to co na talerzyku 🙂