Racuchy drożdżowe

racuchy

Racuchy, fot. flickr.com/m01229/cc

Ulubione danie wszystkich dzieciaków i nie tylko. Możemy je podawać jako danie obiadowe lub na podwieczorek. Świetnie smakują z dodatkiem „sosu” ze świeżych owoców, np. jagód, truskawek czy malin zblendowanych z jogurtem i odrobiną cukru albo w syropie (owoce posypane cukrem i zagotowane – króciutko).

 

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 dkg drożdży
  • smalec lub olej do smażenia

 

Sposób przyrządzenia

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, rozprowadź z mlekiem, wymieszaj z trzema łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stop masło i odstaw do wystudzenia. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywna pianę, wsyp dwie łyżki cukru i dalej ubijając dodaj żółtka. Do miski przesiej mąkę podrośnięty rozczyn, roztopione masło i ubite jajka. Wyrabiaj drewnianą łyżką lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wykładaj łyżką porcje ciasta wyrównując ich powierzchnię. Smaż na rumiano z obu stron.

 

Podanie

Wykładaj na ogrzany talerz i podawaj cieplutkie z wybranymi dodatkami. Smacznego.

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *