Popielcowy (wielkopostny) śledź w śmietanie

Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanie fot. flickr.com/Arizone/cc

Osobom ze starszego pokolenia śledź w śmietanie może kojarzyć się z pracowniczymi stołówkami, które w czasach komuny serwowały śledzia z beczki, rzuconego na talerz w całości, posypanego cebulą i polanego śmietaną – okropieństwo. Moja wersja tego dania w zupełności odbiega od tego ponurego wspomnienia i co ciekawe, smakuje nawet dzieciom. Matias w śmietanie jest doskonałym daniem postnym. Z ziemniakami z wody lub w mundurkach smakuje wybornie. Spróbujcie, warto.

 

Składniki

  • 4 filety śledziowe a’la Matias
  • 1 duża cebula
  • 1 duże twarde jabłko (najlepsza szara reneta)
  • 1 duże opakowanie kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru

 

Sposób przyrządzenia

Filety śledziowe opłucz pod zimną, bieżąca wodą. Następnie włóż do miseczki, zalej zimną wodą
i odstaw do wymoczenia. Wymoczone filety odsącz i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, włóż do miseczki, posyp cukrem i wymieszaj ręką. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do cebuli, zalej śmietaną i wymieszaj. Dodaj pokrojone śledzie. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki, aby smaki się „wymieszały”. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *