Polędwiczki w boczku

Polędwiczki w boczku

Polędwiczki w boczku, fot. flickr.com/Martin/cc

Tym razem na blogu szybki pomysł na pyszne danie mięsne. Idealne do przygotowania nawet po powrocie po pracy. Polecam.

 

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 8 cienkich plasterków chudego boczku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżka marynowanego pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • do dekoracji: gałązki świeżej bazylii, tymianku lub pietruszki

 

Sposób przyrządzenia

Polędwiczki opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki szerokości plastrów boczku i oprósz solą. Boczek posmaruj musztardą i posyp marynowanym pieprzem. Owijaj nim polędwiczki i spinaj wykałaczkami. Pokrój drobniutko pomidory. W rondelku roztop masło, wsyp mąkę i chwilę przesmażaj. Zalej zimnym mlekiem i dokładnie wymieszaj. Po chwili dodaj pokrojone pomidory oraz pieprz i zagotuj. Polędwiczki ustaw na blasze, każdą polej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni Celsjusza na 25 minut. W trakcie pieczenia polewaj polędwiczki wytwarzającym się sosem lub skrapiaj gracą wodą, aby za bardzo nie wyschły w trakcie pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *