Placki ziemniaczane

Chrupiące, gorące najlepiej smakują prosto z patelni. Przypominają babciną kuchnię i smaki dzieciństwa. Można je podawać z gęsta kwaśną śmietaną, gulaszem a nawet z cukrem. W każdej wersji smakują wybornie.

 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej lub smalec do smażenia
  • opcjonalnie 1 ząbek czosnku lub 1 cebula

 

Sposób przyrządzenia

Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Jeśli dodajesz cebulę również zetrzyj ją na tarce, jeśli robisz z czosnkiem – drobniutko posiekaj. Odstaw masę na kilka minut, następnie odlej nadmiar soku. Dodaj mąkę jajko, sól, pieprz i całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz, nakładaj łyżką masę i formuj cienkie placuszki. Smaż na dużym ogniu, na rumiano z obu stron.

Podanie

Podawaj gorące, najlepiej z gęstą śmietaną lub z gulaszem.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *