Placek drożdżowy z czereśniami i kruszonką

Placek drożdżowy z czereśniami i kruszonką

Placek drożdżowy z czereśniami i kruszonką, fot. flickr.com/Ginny/cc

Sezon czereśniowy w pełni. Dorodne, uwodzą kolorem, smakiem. Najlepiej smakują prosto z drzewa, ale dodane do ciast i deserów też są  wyborne. Warto pokusić się o przygotowanie czegoś „czereśniowego” aby mile zaskoczyć swoich bliskich. Uwielbiam czereśnie, dlatego dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na placek drożdżowy właśnie z tymi owocami.

 

Składniki

Ciasto

  • 5 dkg drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka (roztrzepane)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki zimnego mleka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 70 dkg – 1 kg czereśni
  • 2 -3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 75 ml wiśniówki

Kruszonka

  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka mąki

 

Sposób przyrządzenia

Składniki ciasta wkładaj do miski wg kolejności podanej powyżej. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce ma minimum 2 godziny (można dłużej). W tym czasie opłukaj czereśnie, oderwij ogonki i wydryluj. Owoce zalej alkoholem, sokiem z cytryny, a następnie posyp cukrem i wymieszaj.

Po upływie 2 godzin  ciasto wymieszaj i wyłóż na blachę. Odsączone owoce ułóż na cieście.
Wszystkie składniki kruszonki posiekaj nożem, następnie rozcieraj palcami do uzyskania „zlepionych okruchów”. Gotową kruszonką posyp placek. Ciasto wstaw do zimnego piekarnika, ustawionego na 180-200 stopni Celsjusza (w zależności od piekarnika). Ja piekę w elektrycznym piekarniku w 180 stopniach. Po 40 minutach ciasto jest gotowe.

Smacznego.

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *