Sezon czereśniowy w pełni. Dorodne, uwodzą kolorem, smakiem. Najlepiej smakują prosto z drzewa, ale dodane do ciast i deserów też są wyborne. Warto pokusić się o przygotowanie czegoś „czereśniowego” aby mile zaskoczyć swoich bliskich. Uwielbiam czereśnie, dlatego dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na placek drożdżowy właśnie z tymi owocami.
Składniki
Ciasto
- 5 dkg drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka (roztrzepane)
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki zimnego mleka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 szklanki mąki tortowej
- 70 dkg – 1 kg czereśni
- 2 -3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 75 ml wiśniówki
Kruszonka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki
Sposób przyrządzenia
Składniki ciasta wkładaj do miski wg kolejności podanej powyżej. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce ma minimum 2 godziny (można dłużej). W tym czasie opłukaj czereśnie, oderwij ogonki i wydryluj. Owoce zalej alkoholem, sokiem z cytryny, a następnie posyp cukrem i wymieszaj.
Po upływie 2 godzin ciasto wymieszaj i wyłóż na blachę. Odsączone owoce ułóż na cieście.
Wszystkie składniki kruszonki posiekaj nożem, następnie rozcieraj palcami do uzyskania „zlepionych okruchów”. Gotową kruszonką posyp placek. Ciasto wstaw do zimnego piekarnika, ustawionego na 180-200 stopni Celsjusza (w zależności od piekarnika). Ja piekę w elektrycznym piekarniku w 180 stopniach. Po 40 minutach ciasto jest gotowe.
Smacznego.
Jestem pewna, że smakował bajecznie 🙂 Też uwielbiam czereśnie 🙂
O tak 🙂