Doskonale smakuje z kluskami kładzionymi, kaszą lub ziemniakami. Wspaniale rozgrzewa w chłodne zimowe dni.
Składniki
- 75 dag łopatki wieprzowej bez kości
- 50 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 papryka zielona lub żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- 5 łyżek neutralnego oleju
- 1 bulionetka do mięsa wołowego lub fix do gulaszu albo przyprawa do gulaszu (dodaj to, co lubisz lub co akurat masz pod ręką)
Sposób przyrządzenia
Mięso opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę lub w paski. Do rondla lub głębokiej patelni wlej olej, a następnie podsmażaj mięso, aż lekko się zarumieni. Teraz dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż przez kolejne kilka minut. Następnie wlej do rondla tyle wody, aby przykryła mięso. Dodaj bulionetkę ewentualnie fix lub przyprawę. Wymieszaj i duś ok. 15 minut. Pieczarki oczyść i pokrój w grubsze plasterki, a paprykę w dużą kostkę. Dorzuć do rondla i duś dopóki wszystkie składniki nie zmiękną. Przypraw gulasz mieloną papryką i gotuj jeszcze kilka minut.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: