Polecam ten smakowity piernik, lekko wilgotny, o ciekawym smaku i pięknym kolorze. Jego wykonanie nie powinno przysporzyć Wam żadnych trudności.
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki margaryny (12,5 dag)
- 1 jajko
- 25 dag powideł śliwkowych
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczone
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
Sposób przyrządzenia
Margarynę roztop, a następnie ostudź. Jajko utrzyj z cukrem na gęstą masę (można mikserem). Stale mieszając zacznij dodawać do masy jajecznej margarynę, powidła, mleko wymieszane z sodą i pozostałe składniki.
Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Ciasto wylej do formy, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 40-50 minut.
Po przestudzeniu wyjmij z formy.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: