Piernik z powidłami

Piernik z powidłami

Piernik z powidłami, fot. flickr.com vidalia_11

Polecam ten smakowity piernik, lekko wilgotny, o ciekawym smaku i pięknym kolorze. Jego wykonanie nie powinno przysporzyć Wam żadnych trudności.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny (12,5 dag)
  • 1 jajko
  • 25 dag powideł śliwkowych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczone
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników

 

Sposób przyrządzenia

Margarynę roztop, a następnie ostudź. Jajko utrzyj z cukrem na gęstą masę (można mikserem). Stale mieszając zacznij dodawać do masy jajecznej margarynę, powidła, mleko wymieszane z sodą i pozostałe składniki.
Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Ciasto wylej do formy, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 40-50 minut.
Po przestudzeniu wyjmij z formy.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *