Pierniczki wyborne z lukrem miętowym

Pierniczki wyborne z lukrem miętowym

Pierniczki wyborne z lukrem miętowym, fot. E. Protasewicz

 

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Oto pierwszy z tegorocznych przepisów wigilijnych. Oczywiście serdecznie zachęcam do korzystania również z tych ubiegłorocznych, gdzie znajdziecie podpowiedź na temat tego jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami czy chociażby wigilijny barszczyk. Zapraszam!

 

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jaka
  • 1 i 1/4 tabliczki czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego (lub utłuczonego) ziela angielskiego albo 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki likieru miętowego
  • woda

Sposób przyrządzenia

Ciasto

Czekoladę włóż do zamrażalnika na 15 minut, aby stwardniała. Następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Margarynę utrzyj z cukrem. Następnie dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia, czekoladę oraz przyprawy i dokładnie wyrób ciasto. Gotowe ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika i piecz 20 minut. Wystudzony placek pokrój ma trójkąty lub wytnij z niego gwiazdki.

Lukier

Cukier puder ucieraj z likierem miętowym, dodając  nieco wody, aby powstał gęsty lukier.

Gotowym lukrem posmaruj pierniczki.

Pierniczki wyborne z lukrem miętowym

Pierniczki wyborne z lukrem miętowym, fot. E. Protasewicz

Korzenne przysmaki
Świąteczne słodkości!

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *