Pieczarki faszerowane szpinakiem i serem feta

Pieczarki faszerowane szpinakiem i serem feta

Pieczarki faszerowane szpinakiem i serem feta, fot. pixabay.com/PublicDomainPictures

Ciekawa przystawka, która świetnie sprawdzi się podczas niejednego przyjęcia. Smakuje tak samo dobrze jak się prezentuje.

 

Składniki

  • 15 dużych pieczarek
  • opakowanie mrożonego szpinaku (najlepszy jest porcjowany)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 opakowania sera typu feta
  • starty parmezan
  • kawałek żółtego sera wędzonego lub oscypka
  • 3-4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • pieprz, sól, po szczypcie bazylii i oregano
  • opcjonalnie Vegeta

 

Sposób przyrządzenia

Pieczarki dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym. Odetnij ogonki i łyżeczką lekko wydrąż kapelusze, tak aby powstały „ładne” miseczki. Korzonki i wydrążone resztki pieczarek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, chwilkę podsmażaj mieszając. Pamiętaj, nie możesz dopuścić żeby czosnek zbrązowiał bo będzie gorzki! Dodaj posiekane ogonki pieczarek, chwilkę przesmaż, dorzuć zamrożony szpinak. Smaż go tak długo, aż odparuje z niego woda, dodaj pokruszony ser feta. Dopraw do smaku Vegetą lub solą, pieprzem bazylią i oregano. Ponieważ feta jest słona, zalecam solić z umiarem! Całość wymieszaj. Gotowym farszem napełnij kapelusze pieczarek. Posyp je startym żółtym serem i parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na około 20 minut.

 

Podanie

Podawaj na ciepło z pieczywem.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *