Ciekawa przystawka, która świetnie sprawdzi się podczas niejednego przyjęcia. Smakuje tak samo dobrze jak się prezentuje.
Składniki
- 15 dużych pieczarek
- opakowanie mrożonego szpinaku (najlepszy jest porcjowany)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 opakowania sera typu feta
- starty parmezan
- kawałek żółtego sera wędzonego lub oscypka
- 3-4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- pieprz, sól, po szczypcie bazylii i oregano
- opcjonalnie Vegeta
Sposób przyrządzenia
Pieczarki dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym. Odetnij ogonki i łyżeczką lekko wydrąż kapelusze, tak aby powstały „ładne” miseczki. Korzonki i wydrążone resztki pieczarek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, chwilkę podsmażaj mieszając. Pamiętaj, nie możesz dopuścić żeby czosnek zbrązowiał bo będzie gorzki! Dodaj posiekane ogonki pieczarek, chwilkę przesmaż, dorzuć zamrożony szpinak. Smaż go tak długo, aż odparuje z niego woda, dodaj pokruszony ser feta. Dopraw do smaku Vegetą lub solą, pieprzem bazylią i oregano. Ponieważ feta jest słona, zalecam solić z umiarem! Całość wymieszaj. Gotowym farszem napełnij kapelusze pieczarek. Posyp je startym żółtym serem i parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na około 20 minut.
Podanie
Podawaj na ciepło z pieczywem.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: