Pączki

Pączki

Pączki, źródło wikipedia/ C00lfon/cc 2.0

Pączki to jedna z tych pokus, którym się trudno oprzeć, szczególnie tym domowym, wykonanym własnoręcznie. Na szczęście tłusty czwartek jest raz w roku, więc pozwólmy sobie na odrobinę szaleństwa.

 

Składniki

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 5 dkg drożdży
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka rumu lub mocnej wódki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • skórka otarta z cytryny
  • marmolada lub odsączona na sicie konfitura
  • 1 kg smalcu do smażenia

 

Sposób przyrządzenia

Drożdże utrzyj z łyżeczką cukru, łyżką mąki i niewielką ilością letniego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztop w rondelku i odstaw do wystudzenia. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej do miski. Kiedy drożdże podwoją swoją objętość wlej je do mąki, dodaj masę jajeczną, sól, otartą skórkę z cytryny, rum, resztę (letniego) mleka i dokładnie wyrabiaj drewnianą łyżką lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Do „gładkiego” ciasta dodaj stopione, letnie masło i chwilę wyrabiaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Czas „wyrastania” zależy od temperatury pomieszczenia, więc może to być 1 godzina, a może być 1,5 godziny.

Jeśli ciasto dostatecznie wyrosło, przemieszaj je ręką. Teraz możesz je rozwałkować na posypanej mąka stolnicy na grubość ok. 1,5 cm. Wykrawaj szklanką krążki. Na środek każdego połóż łyżeczkę marmolady lub konfitury, zlep brzegi i uformuj kulkę. Układaj na ściereczce oprószonej mąką, zlepieniem do spodu. Jeśli nie lubisz wałkowania, ciasto podziel na 4 części. z każdej uformuj wałek (jak na kopytka, tylko nieco grubszy). Odcinaj niewielkie kawałki, spłaszczaj lekko w dłoniach, aby powstał okrągły placuszek. Na środek nałóż łyżeczkę nadzienia, zlep brzegi, uformuj kulkę i układaj na ściereczce do wyrośnięcia.

W rondlu roztop smalec, jego temperatura będzie odpowiednia, kiedy wrzucony kawałek ciasta zbrązowieje. Pączki wkładaj do gorącego tłuszczu, zlepieniem do góry po kilka sztuk, tak aby swobodnie pływały. Kiedy się zrumienią, odwracaj patyczkiem lub widelcem na drugą stronę. Usmażone pączki wykładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem do odsączenia. Ostudzone posyp obficie cukrem pudrem lub polukruj.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *