W wersji podstawowej może stanowić dodatek do dania głównego, z dodatkiem mięsa mielonego może stanowić samodzielne danie w stylu „lekkiego bigosiku”. Duża ilość świeżego koperku dodaje potrawie niezwykłego smaku i aromatu. Wypróbujcie koniecznie!
Składniki
- 1 główka młodej kapusty (im większa tym lepsza)
- 1 duży pęczek koperku lub dwa małe
- 1 opakowanie śmietany 18% (najlepiej do zupy z Piątnicy)
- 1 kostka bulionowa z drobiu lub warzywna
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie 25 dkg mięsa mielonego
Sposób przyrządzenia
Kapustę poszatkuj. W rondlu roztop masło, wrzuć kapustę i ewentualnie mięso mielone, chwilę przesmażaj cały czas mieszając. Do kapusty wlej 1/2 szklanki wody, dodaj kostkę bulionową i duś na wolnym ogniu. Kiedy kapusta będzie miękka (ale nie rozgotowana) dodaj posiekany koperek. Następnie wymieszaj całość i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj. Doprowadź młodą kapustę do wrzenia i odstaw z ognia. Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:
takiego przepisu nie znałam,bardzo ciekawy, uwielbiam kapustę, ta musi smakować wyśmienicie
W takim razie gorąco zachęcam do wypróbowania! Smakuje wybornie i jest bardzo proste w przygotowaniu
To moja i rodziny ulubiona wersja młodej kapusty, My tylko nie podsmażamy jej tylko od razu dusimy w małej ilości bulionu. Chętnie wypróbuję taką wersję. 🙂