Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną

W wersji podstawowej może stanowić dodatek do dania głównego, z dodatkiem mięsa mielonego może stanowić samodzielne danie w stylu „lekkiego bigosiku”. Duża ilość świeżego koperku dodaje potrawie niezwykłego smaku i aromatu. Wypróbujcie koniecznie!

 

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty (im większa tym lepsza)
  • 1 duży pęczek koperku lub dwa małe
  • 1 opakowanie śmietany 18% (najlepiej do zupy z Piątnicy)
  • 1 kostka bulionowa z drobiu lub warzywna
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie 25 dkg mięsa mielonego

 

Sposób przyrządzenia

Kapustę poszatkuj. W rondlu roztop masło, wrzuć kapustę i ewentualnie mięso mielone, chwilę przesmażaj cały czas mieszając. Do kapusty wlej 1/2 szklanki wody, dodaj kostkę bulionową i duś na wolnym ogniu. Kiedy kapusta będzie miękka (ale nie rozgotowana) dodaj posiekany koperek. Następnie wymieszaj całość i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj. Doprowadź młodą kapustę do wrzenia i odstaw z ognia. Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

3 Komentarze

  1. W takim razie gorąco zachęcam do wypróbowania! Smakuje wybornie i jest bardzo proste w przygotowaniu

  2. To moja i rodziny ulubiona wersja młodej kapusty, My tylko nie podsmażamy jej tylko od razu dusimy w małej ilości bulionu. Chętnie wypróbuję taką wersję. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *