Makowiec (Strucla makowa)

Makowiec

Makowiec, fot. 123rf.com cukmen

Ten przepis na świątecznego makowca jest jednym z moich ulubionych. Jego wykonanie nie jest zbyt pracochłonne, a efekt znakomity. Po przekrojeniu, widać równiutkie „zwoje”. Smakuje doskonale. Na pewno oczarujecie nim gości.

Składniki (na 2 makowce)

Ciasto

  • 1/2 kg mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 3/4 kostki margaryny
  • 5 dkg drożdży
  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru

Masa makowa

  • 1/2 kg maku
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 10 dkg rozpuszczonej margaryny
  • bakalie: rodzynki. posiekane orzechy włoskie, opcjonalnie smażona skórka pomarańczowa
  • olejek migdałowy

Lukier

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki rumu lub innej mocnej wódki

Wszystkie składniki wymieszaj i utrzyj na jednolitą masę

Sposób przyrządzenia

Ciasto

Mąkę przesiej do miski, dodaj pokruszone drożdże, cukier, całe jajka oraz margarynę. Margarynę posiekaj z mąką i resztą składników. Wyrób ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj i wstaw  do lodówki na ok. 12 godzin. Pamiętaj, ciasto w lodówce rośnie, ale wolniej. Jeśli ciasto wyrobisz wieczorem to upiecz na drugi dzień rano. Jeśli rano, z wstawieniem do pieca wstrzymaj się do wieczora.

Masa makowa

Mak wypłukaj, zalej gorącą wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie ostudź, odsącz i zmiel 2-3 razy. Dodaj cukier, roztrzepane jaja, mąkę, rozpuszczony tłuszcz oraz kilka (2-3) kropel olejku migdałowego. Następnie dorzuć bakalie i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto okaże się za mało słodkie, dodaj trochę cukru.

Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj dość cienko na długość blachy do pieczenia. Następnie równomiernie rozłóż nadzienie i zwiń makowce pozostawiając wolne brzegi (ok. 2 cm). Końce ciasta podłóż pod spód. Zawiń w papier do pieczenia, zostawiając jedynie mały luz na końcach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 30 minut (aż do zrumienienia). Wystudzone makowce polukruj i udekoruj płatkami migdałowymi lub smażoną skórką pomarańczową.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *