Ten przepis na świątecznego makowca jest jednym z moich ulubionych. Jego wykonanie nie jest zbyt pracochłonne, a efekt znakomity. Po przekrojeniu, widać równiutkie „zwoje”. Smakuje doskonale. Na pewno oczarujecie nim gości.
Składniki (na 2 makowce)
Ciasto
- 1/2 kg mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 3/4 kostki margaryny
- 5 dkg drożdży
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
Masa makowa
- 1/2 kg maku
- 1 szklanka cukru
- 4 jaja
- 10 dkg rozpuszczonej margaryny
- bakalie: rodzynki. posiekane orzechy włoskie, opcjonalnie smażona skórka pomarańczowa
- olejek migdałowy
Lukier
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki rumu lub innej mocnej wódki
Wszystkie składniki wymieszaj i utrzyj na jednolitą masę
Sposób przyrządzenia
Ciasto
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokruszone drożdże, cukier, całe jajka oraz margarynę. Margarynę posiekaj z mąką i resztą składników. Wyrób ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj i wstaw do lodówki na ok. 12 godzin. Pamiętaj, ciasto w lodówce rośnie, ale wolniej. Jeśli ciasto wyrobisz wieczorem to upiecz na drugi dzień rano. Jeśli rano, z wstawieniem do pieca wstrzymaj się do wieczora.
Masa makowa
Mak wypłukaj, zalej gorącą wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie ostudź, odsącz i zmiel 2-3 razy. Dodaj cukier, roztrzepane jaja, mąkę, rozpuszczony tłuszcz oraz kilka (2-3) kropel olejku migdałowego. Następnie dorzuć bakalie i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto okaże się za mało słodkie, dodaj trochę cukru.
Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj dość cienko na długość blachy do pieczenia. Następnie równomiernie rozłóż nadzienie i zwiń makowce pozostawiając wolne brzegi (ok. 2 cm). Końce ciasta podłóż pod spód. Zawiń w papier do pieczenia, zostawiając jedynie mały luz na końcach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 30 minut (aż do zrumienienia). Wystudzone makowce polukruj i udekoruj płatkami migdałowymi lub smażoną skórką pomarańczową.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:
Wygląda po prostu idealnie 🙂