Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa, fot. flickr.com/Sebastian Mary/cc

Makaron to jeden z tych cudownych produktów, z których można wyczarować wiele wspaniałych dań. Możemy go podać jako danie mięsne albo wegetariańskie, tutaj nasza fantazja ma pole do popisu. Makaron nigdy nie będzie nudny, za każdym razem może smakować inaczej. Spróbujcie. Mam nadzieję, że swoim przepisem zainspiruję Was do stworzenia czegoś pysznego!

 

Składniki

  • 1 opakowanie (ok. 40 dkg) makaronu rurki, świderki
  • 40 dkg pomidorów z puszki bez skórki albo przecieru pomidorowego w kartoniku
  • 40 dkg mięsa mielonego (drobiowe, wieprzowe lub mieszane)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła (bazylia, oregano)
  • sól, pieprz
  • 15 dkg żółtego sera
  • 2-3 łyżki oleju

 

Sposób przyrządzenia

Makaron ugotuj al dente wg przepisu na opakowaniu, a następie go odcedź. Obraną cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj mięso mielone i razem przesmażaj, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokrojone w kosteczkę pomidory z puszki wraz z sokiem lub przecier pomidorowy. Następnie przypraw całość solą i pieprzem, bazylia i oregano i zagotuj.
Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem i włóż do niego makaron. Polej sosem i delikatnie zamieszaj. Całość posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 15 min. (aż ser się rozpuści). Podawaj gorące.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *