Makaronowa zapiekanka już raz pojawiła się na moim blogu. Jednak ponieważ z makaronu można wyczarować niezliczoną ilość pysznych dań i tym razem przygotowałam dla Was coś nowego. Mam nadzieję, że i w takiej wersji Wam posmakuje. Miłego gotowania!
Składniki
- 1 opakowanie makaronu rurki, świderki (ok. 40 dkg)
- 40 dkg mięsa mielonego (drobiowe, wieprzowe lub mieszane)
- 3 jajka
- 0,3 l śmietany 18-22% (najlepiej do zup z piątnicy)
- 15 dkg żółtego sera
- 1 cebula
- opcjonalnie 2 ząbki czosnku
- zioła (bazylia, oregano)
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu al dente (półmiękko), a następnie odcedź. Obraną cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj mięso mielone i razem przesmażaj przez ok. 15 minut. Przypraw solą i pieprzem, bazylia i oregano i zagotuj. Makaron wymieszaj z mięsem. Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem i włóż do niego składniki. Następnie rozbełtaj jaja ze śmietaną przypraw solą i pieprzem i wylej na makaron. Całość posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika piekarnika i zapiekaj ok. 30 min. Podawaj gorące.
Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi: