Makaronowa zapiekanka II

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa, źródło Wikipedia, Bin im Garten, CC 3.0

Makaronowa zapiekanka już raz pojawiła się na moim blogu. Jednak ponieważ z makaronu można wyczarować niezliczoną ilość pysznych dań i tym razem przygotowałam dla Was coś nowego. Mam nadzieję, że i w takiej wersji Wam posmakuje. Miłego gotowania!

 

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu rurki, świderki (ok. 40 dkg)
  • 40 dkg mięsa mielonego (drobiowe, wieprzowe lub mieszane)
  • 3 jajka
  • 0,3 l śmietany 18-22% (najlepiej do zup z piątnicy)
  • 15 dkg żółtego sera
  • 1 cebula
  • opcjonalnie 2 ząbki czosnku
  • zioła (bazylia, oregano)
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju

 

Sposób przyrządzenia

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu al dente (półmiękko), a następnie odcedź. Obraną cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj mięso mielone i razem przesmażaj przez ok. 15 minut. Przypraw solą i pieprzem, bazylia i oregano i zagotuj. Makaron wymieszaj z mięsem. Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem i włóż do niego składniki. Następnie rozbełtaj jaja ze śmietaną przypraw solą i pieprzem i wylej na makaron. Całość posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika piekarnika i zapiekaj ok. 30 min. Podawaj gorące.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *