Kolejny przepis z grzybami w roli głównej. Jeśli nie masz grzybów leśnych, do przygotowania dania możesz wykorzystać nawet pieczarki. Smacznego.
Składniki
- 1 opakowanie (40-50 dkg) makaronu świderki, rurki lub gruba krajanka
- 30 dkg świeżych grzybów (mogą być mieszane)
- 5 pomidorów
- 3 łyżki masła
- świeża bazylia
- 3 łyżki startego parmezanu
Sposób przyrządzenia
Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Grzyby oczyść, umyj pod bieżącą wodą, odsącz i pokrój. Pomidorki pokrój w kosteczkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu roztop masło, wrzuć grzybki i podduś. Następnie dodaj pokrojone pomidory i całość gotuj na wolnym ogniu aż pomidory rozgotują się. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj ugotowany wcześniej makaron i całość wymieszaj. Podgrzewaj chwilę.
Podanie
Podawaj makaron posypany tartym serem oraz posiekaną bazylią
Z miła chęcią zjadłabym porcyjkę tych pyszności