Makaron z grzybami

Makaron z grzybami

Makaron z grzybami, fot. flickr.com/Tahir Hashmi/cc

Kolejny przepis z grzybami w roli głównej. Jeśli nie masz grzybów leśnych, do przygotowania dania możesz wykorzystać nawet pieczarki. Smacznego.

 

Składniki

  • 1 opakowanie (40-50 dkg) makaronu świderki, rurki lub gruba krajanka
  • 30 dkg świeżych grzybów (mogą być mieszane)
  • 5 pomidorów
  • 3 łyżki masła
  • świeża bazylia
  • 3 łyżki startego parmezanu

 

Sposób przyrządzenia

Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Grzyby oczyść, umyj pod bieżącą wodą, odsącz i pokrój. Pomidorki pokrój w kosteczkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu roztop masło, wrzuć grzybki i podduś. Następnie dodaj pokrojone pomidory i całość gotuj na wolnym ogniu aż pomidory rozgotują się. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj ugotowany wcześniej makaron i całość wymieszaj. Podgrzewaj chwilę.

 

Podanie

Podawaj makaron posypany tartym serem oraz posiekaną bazylią

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *